Pohřeb v popředí zájmu světových novinářů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNN

Dnešní státní pohřeb Václava Havla se stal jednou z hlavních zpravodajských událostí pro přední zahraniční televizní společnosti, tiskové agentury a zpravodajské servery. Stanice jako CNN, Sky News nebo BBC World News smuteční akci věnovaly komentované přímé vstupy. Odvysílání celého pohřbu nabídla slovenská veřejnoprávní televize STV či Polská televize, živé vstupy do svého programu zařadila mimo jiné slovenská televizní stanice TA3 či Joj.

Ještě dopoledne zahraniční televize informovaly o vrcholících přípravách pohřbu v Praze zhruba ve stejném rozsahu jako o atentátech v Sýrii. V pravé poledne, kdy začal obřad ve svatovítské katedrále, ovšem přenášely alespoň část pohřbu v nepřerušovaném přímém přenosu.

Francouzská televizní stanice France24 v poledne dodržela i minutu ticha, která panovala v Česku.

BBC nechala běžet asi dvouminutový nekomentovaný a netlumočený přímý přenos při čtení Josefa Abrháma z bible. Poté se ale začala věnovat událostem v Damašku.

 

Mezinárodní satelitní televize Sky News dála pohřbu velký prostor už dopoledne a její zpravodaj Havla označil za „Nelsona Mandelu střední Evropy“.

Britská BBC World News ještě před pohřbem pořídila sérii rozhovorů s lidmi na Hradčanech a na Karlově mostě. Zpravodaj BBC poznamenal, že atmosféra v Praze „není úplně pochmurná“ a že teprve smrt exprezidenta ukázala, jak „obrovskou úctu Češi k Havlovi chovají“.

Ve studiu CNN Havlovu osobnost a zásluhy divákům po poledni přiblížil například znalec České republiky novinář Edward Lucas.

Občasné živé vstupy střídané s medailonky Václava Havla dnes vysílaly také německé televize včetně zpravodajské veřejnoprávní ARD nebo zpravodajské n-tv, či stanice Euronews. Ta se sice věnovala proudu ostatních světových událostí, ale souběžně ukazuje přímý přenos z Prahy v menším okně.

Televize i tiskové agentury si všímají účasti zahraničních státníků na Havlův pohřeb a vyzdvihují mezi nimi především manžele Clintonovy, francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a britského ministerského předsedu Davida Camerona.

Agentura AP uvedla, že emocionální loučení Čechů s jejich prezidentem se odehrává v katedrále sv. Víta, která je největším a nejvýznamnějším chrámem České republiky.

Státnímu pohřbu Václava Havla se věnují také zpravodajské servery. Událostí číslo jedna je pohřeb i pro server CNN. Mezi nejdůležitější články patří také na slovenských nebo polských webech. „Česko i svět se loučí s bývalým prezidentem,“ napsala na svém portálu polská soukromá zpravodajská televize TVN24, zatímco bulharský server The Sofia Echo o dění v Praze informouje pod titulkem „Český Gándhí“.