Pokud by Válková nerezignovala, Babišovo hnutí ANO by její odvolání navrhlo

Helena Válková

Helena Válková Zdroj: CTK

Helena Válková respektuje, že hnutí ANO už ji v čele ministerstva spravedlnosti nechce, nepřeje si ale, aby odchod z funkce byl vydáván za její vlastní úmysl. „Ať to nikdo nevydává za moje svobodné rozhodnutí,“ řekla. Andrej Babiš později uvedl, že jeho hnutí ANO bylo připraveno navrhnout odvolání ministryně Válkové.

Válková serveru novinky.cz sdělila, že si v poslední době všimla několika článků v Lidových novinách, které patří Andreji Babišovi, v nichž našla připomínky svých chyb: „V posledních několika měsících bylo (působení v resortu spravedlnosti - pozn. red.) často poznamenáno tím, že jsem otevřela Lidové noviny a našla jsem tam článek, který negativně vypovídal o nějaké mé chybě, kterou jsem udělala v minulosti. Takže to byla taková recyklace údajných chyb.“ Podle ní byly některé její chyby pouze domnělé.

Protože kritika neustávala, zavolala majiteli novin a zároveň předsedovi ANO Babišovi, aby si o tom s ním promluvila. „A on mi sdělil, že představou hnutí ANO je, abych skončila co nejdříve, protože medializací mé osoby je negativně poškozováno hnutí ANO,“ řekla Válková. Podle ní jí Babiš odvětil, že hnutí není spokojeno s její prací.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek se pozastavil nad tím, že nevolala příslušnému redaktorovi. „Dala tak tím za pravdu všem, co mají obavu z nezávislosti médií vlastněných Andrejem Babišem,“ uvedl Blažek. Zároveň uvedl, že „základní pracovní metodou“ Babiše je „lež v přímém přenosu“. „Opakovaně jsem konstatoval, že Helena Válková byla k odchodu z funkce donucena a že nejde o dobrovolnou rezignaci,“ napsal Blažek.

Andrej Babiš: Pokud by sama nerezignovala, hnutí by stejně navrhlo její odvolání. Domluvili jsme se, že odejde důstojným způsobem

Válková prý také navrhovala pozdější termín rezignace než k 1. březnu, k němuž nakonec odchází. Podle ní jí hnutí poslalo k podpisu i rezignační dopis, ona si jej však napsala sama. „Aby to mělo veškeré náležitosti a i tu zdvořilou formu, na kterou jsem byla vždycky zvyklá,“ řekla serveru.

Ministryně na svou funkci rezignovala, protože necítila podporu hnutí ANO. Již dříve řekla, že kolegové dostatečně nepodpořili její práci a představovali si v čele resortu někoho razantnějšího.

Babiš: Kdyby Válková nerezignovala, ANO by ji navrhlo odvolat

Válková podala demisi minulý týden v úterý, den předtím byla na schůzce s prezidentem. Před ní uvedla, že začíná být děním okolo své osoby znechucená. Ještě před ministryní jednal s Milošem Zemanem i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se k setkání s prezidentem nevyjádřil. Válková dlouhodobě čelila kritice kvůli skluzu legislativních prací i své personální politice.

ANO bylo podle šéfa hnutí Andreje Babiše připraveno navrhnout odvolání ministryně Heleny Válkové. Prý se s ní domluvil, že odejde důstojným způsobem. Válková podle něj byla nejkritizovanějším ministrem hnutí a o jejím konci v úřadu s ní mluvil několikrát.

Čtěte komentář Petra Holce:

„Paní profesorka Válková byla naším nejkritizovanějším ministrem. Mnohdy bohužel oprávněně. O tom, že skončí, se mnou mluvila už několikrát, ale vždy nakonec našla důvody, proč ještě pokračovat,“ napsal v reakci na vyjádření Válkové Babiš. „Pokud by sama nerezignovala, hnutí by stejně navrhlo její odvolání. Domluvili jsme se, že odejde důstojným způsobem. Teď tohle své přání ale zpochybňuje,“ poznamenal. Dodal, že se k ženám snaží chovat jako gentleman, proto nechce tuto záležitost, pro něj uzavřenou, dále komentovat.

Sobotka by ministryni odvolal i navzdory Zemanovi

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že pokud Zeman rezignaci Válkové nepřijme, navrhne její odvolání. Sdělil, že očekává, že mu Zeman umožní navrhnout nového ministra spravedlnosti. „Myslím si, že čím dříve nastoupí tím lépe. Zbytek je interní záležitostí hnutí ANO. Já vycházím z dodržování koaliční smlouvy a ústavy,“ poznamenal.

K situaci se vyjádřilo i několik vládních kolegů Válkové. „Lidsky bych si představovala, že s ní budou zacházet rovně a že si s ní pan Babiš řekne, jak to je, dopředu,“ řekla novinářům při příchodu na jednání vlády ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Její stranický kolega, ministr školství Marcel Chládek, zase poznamenal, že v sociální demokracii by takový postup odvolávání ministryně nebyl možný.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že nemá důvod jakkoli zpochybňovat verzi Válkové. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) zase řekl, že ve věci nechce být soudcem nebo komentátorem.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že termín schůzky prezidenta s Pelikánem zatím nezná. Není jasné, jestli se uskuteční ještě tento týden, protože Zeman bude od středy na návštěvě Královéhradeckého kraje.

Dušan Šrámek: Válková si zajistila důstojný odchod