Policejní prezident Švejdar končí. Bylo to nevyhnutelné, řekl

Policejní prezident Jan Švejdar.

Policejní prezident Jan Švejdar. Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Policejní prezident Jan Švejdar podá na začátku ledna žádost o odchod do civilu. Od policie plánuje odejít ke konci března. Uvedl, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí.

„V pondělí 3. ledna 2022 odešlu ministru vnitra žádost o propuštění ze služebního poměru k datu 31. března 2022,“ sdělil Švejdar, který u policie působí více než 30 let. „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí a zbytečně by komplikovalo věcné řešení současných policejních a bezpečnostních témat,“ doplnil.

„Učinit toto rozhodnutí pro mne bylo v osobní rovině těžké, profesně však bylo nevyhnutelné,“ uvedl čtyřiapadesátiletý Švejdar. Sdělil také, že je dál připraven plnit své povinnosti. „Dosavadní práce policejního prezidenta Švejdara si vážím a budu jeho rozhodnutí o odchodu respektovat. Věřím, že naše spolupráce do konce března povede ku prospěchu celé Policii ČR, její motivaci i odhodlání,“ sdělil nastupující ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Server Deník N napsal, že Rakušan jednal s policejním prezidentem 7. prosince o jeho odchodu. Budoucí ministr schůzku nechtěl komentovat. Ještě na začátku listopadu Rakušan řekl České televizi, že neplánuje žádné razantní personální kroky v řadách policie. Uvedl tehdy, že chce na schůzce se Švejdarem probrat reorganizaci policejních útvarů.

U policie Švejdar působí už od roku 1987. Začínal na oddělení v Peci pod Sněžkou. V minulosti byl také například šéfem celorepublikové kriminální policie. Před nástupem do funkce policejního prezidenta byl ředitelem pardubické krajské policie. Policejním prezidentem se Švejdar stal 1. prosince 2018. Funkční období šéfa policie je ze zákona pětileté.