Policie již zadržela muže, který anonymně hrozil výbuchem bomby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ralf Roletschek Wikimedia Commons

Policie zadržela v Hradci Králové jednačtyřicetiletého muže, který je podezřelý z dnešních výhrůžek bombou na magistrátech a vlakových nádražích v Česku. Za šíření poplašné zprávy mu hrozí až pět let vězení. Anonym dnes telefonicky oznámil uložení bomby na víc než deseti místech. Policie evakuovala stovky lidí a objekty prohledala, bomby nenašla.

„V případě, že by škoda byla vyšší než pět milionů korun, tak by mu hrozilo až osm let odnětí svobody,“ řekla k podezřelému muži mluvčí policejního prezidia Markéta Janovská.

Způsob, jak ho policie dopadla, neuvedla. Podle informací od magistrátů a Českých drah se dnešní bombová hrozba týkala magistrátních budov a hlavních nádraží v Praze, Plzni a Pardubicích, mladoboleslavského magistrátu, jičínské radnice a jedné pardubické školy. Na nádražích byl zastaven provoz vlaků a v Praze také metra.

Umístění bomb anonym oznámil dnes dopoledne nejenom policii, řekla Janovská. „Veškeré objekty byly prohledány a nikde nebyl nalezen žádný aktivní nástražný systém,“ uvedla kolem 15:30. Na akcích se podle ní podílely stovky policistů.

Provoz na pražském, pardubickém a plzeňském hlavním nádraží byl zastaven od 12:15, podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského se obnovil před 13:00 a vlaky se kvůli policejnímu zásahu zpozdily o 40 až 60 minut nebo změnily trasu.

Magistrát, škola i nádraží v ohrožení

Na nádražích a v některých městech se výhrůžky vztahovaly ke konkrétní hodině. Třeba v Plzni podle informací ČTK anonym ohlásil, že bomba na magistrátu exploduje v poledne.

Internetové stránky Pardubic s odkazem na informace policie uvedly, že bomba měla vybouchnout v budově pardubického magistrátu ve 12:00, v budově Základní školy Resslova ve 12:15 a o čtvrt hodiny později na hlavním nádraží v Pardubicích, Praze a Plzni.

Policie se loni zabývala 214 případy podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy, objasnila jich 120. V podobných případech policie své náklady na zásah nevyčísluje, protože policisté jsou ve službě, uvedla Janovská. České dráhy stanovují škodu, kterou jim hrozba bombou způsobila v provozu, až když je dopaden pachatel, řekl Šťáhlavský. Výše škody je podle něj závislá na místě a době omezení provozu.