Policie kvůli bombě na Zličíně evakuovala všechny obchody Ikea v Česku

Policie evakuovala všechny čtyři obchodní domy Ikea v České republice.

Policie evakuovala všechny čtyři obchodní domy Ikea v České republice. Zdroj: CTK/Dolezal Michal

Policie dnes evakuovala všechny čtyři obchodní domy Ikea v České republice. U obchodu v Praze - Zličíně se totiž odpoledne našla výbušnina. Pyrotechnik ji zlikvidoval. Podle policie bylo vyklizení obchodních domů preventivním opatřením. Podle mluvčího řetězce Petra Chadraby prohlídky obchodních domů Ikea v Praze a Ostravě skončily kolem 20:00.

Ukázaly, že obchody jsou bezpečné. Kvůli úklidu ale obě pražské pobočky i ostravská Ikea otevřou znovu až v sobotu ráno. Do brněnského obchodu Ikea se zákazníci mohli vrátit už dnes kolem 19:00.

O nálezu výbušniny ve Zličíně informoval policii kolem 12:30 pracovník ostrahy, který nalezený předmět přemístil z odpadkového koše do kontejneru v nedalekém nákladovém prostoru. Policisté pak z bezpečnostních důvodů okolí uzavřeli, pyrotechnik nalezený předmět zneškodnil. Policie žádný další nástražný výbušný systém neobjevila. Podle policejní mluvčí Pavly Kopecké vyšetřuje policie i možné podezření z neodborné manipulace s výbušninou.

Nálože či podezřelé balíčky někdo v květnu nastražil v obchodech Ikea v Belgii, Nizozemsku a ve Francii. „Vzhledem k situaci v zahraničí v minulých letech jsme informovali zahraniční partnery o preventivním opatření české policie,“ uvedla Kopecká. Policie podle ní zatím v souvislosti s případem nezaznamenala žádné výhružné dopisy nebo zprávy. Na vyšetřování spolupracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové prý později případ zcela převezmou.

Původně policisté informovali, že evakuace prodejny není nutná. Odpoledne ale situaci přehodnotili. Kolem 16:00 zahájili evakuaci pražských obchodů Ikea ve Zličíně a Černém Mostě, zhruba o 30 minut později vyklidili i obchody v Brně a Ostravě. Jen v Praze musely obchody opustit stovky lidí.

Policisté okolí obchodního domu na Zličíně uzavřeli páskami. Zaměstnanci evakuovaného obchodního domu postávali na blízkém parkovišti. Kromě policejních a hasičských aut a sanitek policisté do areálu nikoho nepouštěli. Okolní obchodní domy sice nezavřely, například v Tescu ale nebyli skoro žádní zákazníci.

Uvedený případ není pro švédský řetězec prodejen s nábytkem Ikea prvním. Koncem května ve třech jeho obchodech ležících ve třech různých zemích - v Belgii, v Nizozemsku a ve Francii - byly nastraženy výbušniny, nebo tam kvůli podezřelým balíčkům zasahovali pyrotechnici. Podle belgických úřadů byly nálože ve všech třech státech podobné.

Média tehdy citovala mluvčí švédského sídla Ikea Ylvu Magnussonovou, podle níž výbuchy ve všech třech případech způsobila drobná zařízení ze zábavní pyrotechniky. Mluvčí rovněž podotkla, že centrála nedostala žádné varování či hrozby.