Policie má hlavní pachatele metanolové aféry, hrozí jim až 20 let vězení

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Policie dospěla při svém pátrání až na samotný vrchol pyramidy stojící za výrobou, distribucí a prodejem lihovin obsahujících jedovaté množství metylalkoholu. Na samém vrcholu pyramidy stojí podle informací policie dva zadržení, kteří vědomě namíchali 15 tun směsi metanolu a etanolu. Policie obě osoby již obvinila, za trestný čin úmyslného obecného ohrožení jim tak hrozí tresty 12 až 20 let vězení, v extrémním případě i trest výjimečný.

Policisté nicméně upozorňují, že vyšetřování stále nekončí a apelují proto na veřejnost, aby se nadále vyhýbala pití tvrdého alkoholu z neoznačených či pochybných lahví. „Tito dva obvinění lidé si byli vědomi s ohledem na jejich profesi, že může dojít k ohrožení života a zdraví obyvatel ČR, k čemuž nakonec i došlo,“ novinářům státní zástupce Roman Kafka. Podle policie oba muži pracovali ve firmě zabývající se výrobou a obchodem s výrobky obsahujícími metylalkohol, které se používají v autokosmetice, například směsí do ostřikovačů. Firma tak mohla metylalkohol legálně nakupovat.

Hlavním aktérem byl podle policie muž z Ostravska narozený v roce 1970. „Oba obvinění byli primárně motivováni snahou se obohatit, zejména ten, který to vymyslel a chtěl tak řešit svou finanční situaci,“ podotkl Kafka. Počátek celé metanolové aféry spadá na 28. srpna, kdy firma legálně metylalkohol nakoupila. Obvinění poté použili část do produkce směsi do ostřikovačů. Část ale zneužili pro černý trh. Nechali ji převést do nelegální výrobny alkoholu v Opavě a vyrobili z ní směs metanolu a etanolu. Vzhledem ke zkušenostem z oboru museli podle Kafky vědět, že je požití metanolu pro člověka životu nebezpečné. Poté lihovinu předali distributorovi ze Zlínského kraje.

Podle Kafky byl klíčovým páteční noční výslech jednoho z obviněných, během kterého začal dotyčný spolupracovat. „Máme plné doznání včetně motivace a toho, jakým způsobem byla základní distribuční síť složena. Tato osoba nyní velmi účinně spolupracuje a je dále vyslýchána. Je ve velmi špatném psychickém stavu,“ uvedl Kafka.

Policejní prezident Martin Červíček uvedl, že policie pracuje s předpokladem, že takto škodlivý alkohol byl vytvořen ze zhruba 15 tun metanolu. „Máme dohledáno vše s výjimkou pěti tun. Dohledání těchto pěti tun, to je naše další práce,“ uvedl. Z údajů policie tak vyplývá, že na trhu či ve skladech může být ještě zhruba kolem 15 tisíc litrů otráveného alkoholu, který se bude nadále policie snažit nalézt. „Budeme postupnými kroky dohledávat prodejce a distributory, ale nemůžeme vyloučit, že se nám to nepodaří v plné šíři,“ podotkl Červíček.

Policie dosud obvinila přes 40 lidí, z toho přes dvě desítky jsou ve vazbě. Dotyční byli dosud obviněni z nedbalostního trestného činu, neboť zřejmě část distributorů a prodejců nevěděla, že nakupují pančované lihoviny obsahující metanol. Podle Kafky ale bude potřeba část obvinění změnit. „Budeme zvažovat úpravu právní kvalifikace jako úmyslnou,“ uvedl Kafka. Za to dotyčným hrozí vyšší tresty.