Policie obvinila bývalou spolupracovnici Ratha. Kvůli zakázce turistické služby

David Rath (vpravo) s dalšími obžalovanými ve věci údajné korupce. Na snímku vlevo jsou obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová.

David Rath (vpravo) s dalšími obžalovanými ve věci údajné korupce. Na snímku vlevo jsou obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová. Zdroj: CTK

Pražská policie obvinila bývalou spolupracovnici někdejšího sociálnědemokratického hejtmana Davida Ratha Šárku Alexu, která vedla Středočeskou turistickou a informační službu (STIS). Viní ji z porušování povinnosti při správě cizího majetku se škodou za osm milionů korun.

Podle mluvčího policie Jana Daňka se případ týká projektu s názvem Osobnosti Středočeského kraje, další podrobnosti nesdělil. „Vyšetřování pokračuje například výslechy a vypracováním znaleckých posudků,“ dodal Daněk. Obviněné prý hrozí dva až osm let vězení.

Podle informací České televize kauza sahá až do roku 2009, kdy turistická služba vypsala zakázku na propagaci 57 historických osobností ze Středočeského kraje. Rozdělila ji však do více malých tendrů, které kompletně vyhrála firma HZ group podnikatele Milana Zevla.

Proti tomuto postupu se však ohradil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Vleklý spor nakonec ÚOHS uzavřel až loni v březnu, kdy pokutu z původních 80 tisíc korun snížil na 30 tisíc Kč,“ sdělila televize. O zakázku se ale začal následně zajímat Odbor hospodářské kriminality.

Potíže kolem turistické služby

V úterý rezignoval šéf středočeského krajského úřadu Zdeněk Štětina, který čelil kritice jak kvůli závazkům Středočeské turistické a informační služby, tak závěrům interního auditu nebo prostředkům, které krajský úřad vyplatil jeho přítelkyni.

Hospodaření STIS, která je v likvidaci, prověřují kriminalisté. Údajně tam směřovaly peníze i po rozhodnutí o zrušení, o kterém se rozhodlo za bývalé hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD). Na zrušení bylo v krajském rozpočtu vyčleněno deset milionů korun, z toho osm milionů tvořila vratka Ústavu archeologické péče, jenž půjčil STIS peníze na projekt Osobnosti Středočeského kraje. Krajští radní podle ODS navíc na stejný projekt v roce 2009 poskytli STIS další půjčku 9,9 milionu korun.

Rath vrátil cestovní ruch pod kraj

STIS vznikla ještě před rokem 2008 za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS). Po nástupu Davida Ratha si záležitosti spojené s cestovním ruchem opět převzal kraj a hovořilo se o tom, že STIS je v likvidaci. Právně ale dál existovala, protože se počítalo s tím, že by na ni mohly být převedeny některé jiné aktivity nebo projekty, které kraj už nebude chtít zajišťovat.

Bývalý hejtman Rath je v současnosti obžalovaný v jiné kauze týkající se údajného ovlivňování veřejných zakázek. Případ, ve kterém figuruje dalších deset lidí, projednává od loňského srpna Krajský soud v Praze. Rathovi hrozí za údajné přijímání úplatků až 12 let vězení.