Policie obvinila osm lidí kvůli prodeji lukrativních budov Českých drah

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Kriminalisté z protikorupční policie obvinili osm lidí kvůli prodeji budov Českých drah v Praze 1. Komplex budov v roce 2007 koupila firma, která ho později odprodala Univerzitě Karlově, přičemž tento nákup dotovalo ministerstvo školství. Státu při tom vznikla škoda 445,5 milionu korun.

Budovy v Opletalově ulici koupila v roce 2007 obchodní společnost od Českých drah (ČD) za 203 miliony korun. Podle policistů ale kvůli nepravdivému znaleckému posudku byla jejich cena podhodnocena, čímž ČD přišly zhruba o 73 milionů korun. Firma do budov podle policie nic neinvestovala, přesto je v roce 2010 prodala za 402,5 milionu korun Karlově univerzitě. Nákup objektu dotovalo ministerstvo školství 372 miliony korun.

„Pokud by se skutečně prokázalo, že ze strany znalců došlo k vypracování nepravdivých znaleckých posudků, na základě kterých UK požádala ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvo financí o nákup objektů, bude UK všemi právními prostředky od těchto znalců požadovat plnou náhradu škody,“ nechal se slyšet rektor univerzity Václav Hampl.

V souvislosti s případem detektivové obvinili čtyři znalce z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Dva univerzitní pracovníky a dva zástupce firmy viní z podvodu. Tři lidí jsou navíc stíháni z legalizace výnosů z trestné činnosti, uvedl uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej a doplnil, že všichni jsou stíháni na svobodě. „Co se případného požadavku na vrácení vynaložených finančních prostředků do státního rozpočtu týče, to bude záležet na rozhodnutí soudu a bude o tom rozhodovat příslušný finanční úřad,“ komentoval případ mluvčí ministerstva školství Marek Zeman. Upozornil zároveň na to, že prodej prověřoval i Nejvyšší kontrolní úřad, který neshledal v postupu ministerstva žádná pochybení.

Čtěte více o prodeji nemovitostí Českých drah: