Policie obvinila šest lidí kvůli údajné korupci s pozemky obrany

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik bachurek, Euro

Protikorupční policie obvinila loni v září šest lidí kvůli údajné korupci související s lukrativním areálem Vincentinum v pražském Břevnově, který původně patřil ministerstvu obrany. Napsal to deník Dnes. Podle deníku bylo pod dozorem policie rozesláno 20 milionů korun, obviněni ale byli jen prostředníci, k úředníkům nebo politikům se peníze nedostaly.

Areál získal v roce 2006 od ministerstva obrany bezúplatně Nadační fond Vincentinum, který se zavázal k rekonstrukci letohrádku stojícího na pozemcích a využití budovy k veřejnému účelu. Podle smlouvy z října 2012 měla areál získat směnou nemovitostí společnost Limes Romanus, obvinění podle deníku slibovali, že pro směnu zajistí souhlas ministerstva.

„Část obviněných měla požadovat po zástupci právnické osoby úplatek ve výši 20 milionů korun se slibem, že na ministerstvu obrany zařídí, aby mohlo dojít k realizaci projektu právnické osoby,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Z nepřímého úplatkářství policie podle deníku obvinila podnikatele Viktora Labského, Jaroslava Breníka a Jaroslava Hýblera s jeho synem. Za pomoc při úplatkářství, porušení povinnosti při správě cizího majetku a praní špinavých peněz je stíhána advokátka Ludmila Hudcová.

Policie schůzky, kde se jednalo o údajných úplatcích, půl roku nahrávala. Spolupracoval s ní při tom podnikatel Vít Kraus ze společnosti Limes Romanus. Jedné ze schůzek se podle Krause účastnil i ekonomický náměstek ministra obrany Libor Tejnil. Ten spojitost s případem rozhodně popřel.

Obviněné detektivové zadrželi, když peníze převedené pod dozorem policie začali převádět mezi účty a chystali jejich výběr v hotovosti. Policisté se podle deníku obávali, že peníze neuhlídají. Policie podle dřívějších informací Hospodářských novin k případu loni v září v sídle ministerstva obrany vyslechla Tejnila, ministerského sekretáře Jana Vylitu a šéfa majetkového odboru Josefa Lachmanna.

Protikorupční policie zkoumá, pro koho byl určen dvacetimilionový úplatek