Policie ukončila vyšetřování výhrůžky Babišové. Podezřelý zemřel

Monika Babišová s manželem Andrejem Babišem ve  volebním štábu

Monika Babišová s manželem Andrejem Babišem ve volebním štábu Zdroj: E15 Miroslav Belančin

Výhrůžný dopis s nábojnicí, kterou krátce před druhým kolem prezidentských voleb dostala manželka poraženého kandidáta Andreje Babiše Monika, napsal podle závěru policejního vyšetřování člověk, který krátce nato zemřel. Pravděpodobně spáchal sebevraždu. Policie proto případ odložila.

Zásilka byla odeslána z Brna, Monika Babišová podle závěru vyšetřování nedostala ostrý náboj. „Věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování budeme v souladu s trestním řízením odkládat, neboť podezřelý zemřel,“ oznámila policie na Twitteru.

„K objasnění celé věci významně napomohly také informace získané v rámci prověřování okolností sebevraždy muže, ke které došlo v minulých dnech v Brně,“ uvedli vyšetřovatelé.

Babiš v sobotu 21. ledna oznámil, že mu ochranka předala zásilku s ostrým nábojem adresovanou jeho manželce. Podle policie Babiš zásilku obdržel už ve čtvrtek 19. ledna, na policii ji ale oznámil až o dva dny později.

Na tiskové konferenci, kde Babiš o zásilce hovořil, spojil celou záležitost s údajnou snahou odpůrců jeho prezidentské kandidatury o zastrašení jeho rodiny. Vítězný prezidentský kandidát Petr Pavel výhrůžku Babišově ženě odsoudil, zároveň ale uvedl, že na vyhrocení předvolební atmosféry se podílel právě Babiš. „Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampani, kterou Andrej Babiš vede,“ napsal.