Policie už má v kauze pančovaného alkoholu jasno

Martin Červíček (Zdroj: ČTK)

Martin Červíček (Zdroj: ČTK) Zdroj: CTK

Policie se již dostala k předpokládanému vrcholu pyramidy výrobců alkoholu s metanolem, řekl dnes diskusním pořadu České televize policejní prezident Martin Červíček. Podle něj již mají kriminalisté v případu jasno a neřeší další vyšetřovací verze. Doposud obvinili 41 lidí, 17 z nich skončilo ve vazbě. O víkendu ještě policisté provádějí další úkony, zásadní výsledky chce Červíček představit v pondělí.

„Pokud se budeme bavit o kauze metylalkoholu, ta která je spojena s obecně známými informacemi o počtu hospitalizovaných a usmrcených osob, tak z hlediska, směru, verze a přepokládaného výsledku máme jasno,“ prohlásil policejní prezident. Podle něj však policisté ještě nejsou u konce, budou se případy nelegálně vyráběného alkoholu zabývat dál.

Výrazný posun ve vyšetřování přinesla podle Červíčka čtvrteční akce zlínských kriminalistů, při které zajistili 6000 litrů tekutiny, s největší pravděpodobností metanolu, při zátahu v Opavě. Podle Červíčka však policisté zatím nemají zdroj jedovatého alkoholu ani veškeré výrobky, které z něj pocházejí.

Policejní prezident také v České televizi odmítl, že by policisté selhali a případy nelegální výroby alkoholu neřešila. Například loni podle něj policisté každý čtvrtý den řešili případ, který se týkal alkoholu. Nyní však čeká na výsledky analýz a podle jejich výsledků se na tuto problematiku případně více zaměří.

V Česku již kvůli metylalkoholu zemřelo 24 lidí, případy otrav se rozšířily do devíti krajů republiky. Desítky lidí byly hospitalizovány, řada pacientů bude mít doživotní následky, někteří například oslepli. Nejvíce obviněných je podle policie z Moravskoslezského kraje, další jsou ze Zlínského, Jihomoravského, Olomouckého a Karlovarského kraje. Kvůli šíření jedovatého alkoholu platí v Česku od 14. září prohibice na tvrdý alkohol.