Policie vyslechla muže unesené v Libanonu, mohla zjišťovat korupci

Armádní policisté čekají u vojenského letiště v pražských Kbelích, kam přiletěl vládní speciál s pěticí Čechů unesených v Libanonu.

Armádní policisté čekají u vojenského letiště v pražských Kbelích, kam přiletěl vládní speciál s pěticí Čechů unesených v Libanonu. Zdroj: CTK

Detektivové vyslechli všech pět mužů, kteří se po únosu v Libanonu vrátili zpět do Česka. Policie případ dál prověřuje. Jakékoliv další informace k probíhajícímu trestnímu řízení či pětici mužů už Útvar pro odhalování organizovaného zločinu poskytovat nebude. Podle České televize byla pětice dnes propuštěna z pražské střešovické nemocnice.

Pět Čechů, kteří zmizeli před půl rokem v Libanonu, se do země vrátilo ve čtvrtek odpoledne. Hned byli převezeni do nemocnice, kde o ně pečovali lékaři. „Všech pět osob bylo vyslechnuto na podání vysvětlení a náš útvar pokračuje v prověřování,“ řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Bližší informace zatím policie nechce uvádět, protože je trestní řízení ve stádiu prověřování. Zatím tak nebyl nikdo obviněn. Český rozhlas uvedl, že někteří z Čechů mohou být podezřelí z toho, že si do Libanonu jeli pro peníze. Kriminalisté by proto mohli zjišťovat, jestli nešlo o korupci nebo jiný trestný čin.

Jedním z unesených byl Jan Švarc, právník Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z české vazby žádaly Spojené státy. Švarc v rozhovoru pro Českou televizi odmítl, že by za únosem stála Fajádova rodina. „Mám za to, že objednatelem únosu nebyl nikdo z okruhu pana Fajáda, ale z okruhu jiného z těch tří,“ řekl. Společně s Fajádem byl Spojenými státy obviněn ze spolupráce s teroristy ještě Chálid Marabí a Faouzi Jaber. Oba jsou z Pobřeží slonoviny, avšak Marabí má i libanonské občanství.

Švarc tvrdí, že chtěl v Libanonu získat další důkazy pro Fajádovu obhajobu a požádal o pomoc Vojenské zpravodajství s tím, že Fajád by mohl být pro ČR ze zpravodajského hlediska velmi prospěšný. Švarcova skupina byla údajně unesena, když jela na schůzku s představitelem syrské opozice.

Muže prý přepadlo osm až deset zakuklenců z kalašnikovy, sebrali jim telefony a naložili je do dodávky. Únosci podle něj byli profesionálové, zhruba šestkrát je převáželi na jiné místo pobytu. Hovořili prý o tom, že začnou zajatce jednoho po druhém vydávat Islámskému státu, aby zvýšili tlak na Českou republiku.

Propuštění Fajáda

Když se unesení čeští občané vraceli vládním speciálem zpět do země, byl z vazební věznice propuštěn Libanonec Alí Fajád, o jehož vydání žádaly USA. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) totiž nepovolil Fajádovo vydání do USA.

V médiích se už předtím spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru s HN uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Jiní členové vlády se k tomu nevyjádřili.