Policie zvýšila kvůli explozi v Bruselu ostrahu českých letišť i metra

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Česká policie zvýšila po explozích v Bruselu bezpečnostní opatření na mezinárodních letištích v Česku i v pražském metru. Oznámili to mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán a mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Podle ministra vnitra Milana Chovance jsou bezpečnostní složky ve stavu pohotovosti, ačkoliv nejsou informace, že by hrozilo nebezpečí. Ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by při výbuších na letišti v Bruselu byli zraněni nebo zabiti čeští občané.

Na pražském letišti jsou mimo jiné i specialisté na vyhledávání výbušnin, policie také zvýšila počet hlídek. „Více hlídek bude u všech terminálů a také v ostatních tranzitních prostorech letiště. Zvýšenou pozornost budeme věnovat také leteckým spojům s Belgií a nadále i s Francií,“ sdělila Rendlová. Policie bude bezpečnostní opatření podle ní dále upravovat podle vývoje situace.

V pražském metru by se mělo pohybovat více policistů a dělat pyrotechnické kontroly.

Dnešní výbuchy na bruselském letišti Zaventem si vyžádaly 11 mrtvých a 80 zraněných. Tvrdí to někteří uživatelé twitteru, o několika mrtvých informovala belgická tisková agentura Belga. Později otřásla exploze také jednou ze stanic metra v Bruselu, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie. Výbuchy v metru si vyžádaly 15 obětí.

Ministerstvo zahraničí vyzve Čechy, aby teď nejezdili do Bruselu
Ministerstvo zahraničí vyzve české občany, aby odložili veškeré cesty do Bruselu. Doporučí také, aby zvážili cestu do dalších částí Belgie. ČTK to po zasedání krizového štábu na ministerstvu zahraničí řekla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva. Aktualizované cestovní doporučení vydá česká diplomacie zanedlouho. Teroristické útoky na několika místech belgické metropole si dnes vyžádaly nejméně 13 obětí a 35 zraněných.

Pražské letiště podle mluvčí Mariky Janouškové zatím letový plán neupravilo. Poslední spoj odlétal do Bruselu dnes ráno před 07:00 a byl jedním z posledních, které ještě na letišti Zaventem před explozí přistály. Do Prahy měl pak z Bruselu odletět v 08:30 spoj ČSA 631, podle leteckých serverů je ale stále v Bruselu.

Sobotka se kvůli výbuchům v Bruselu sejde s Chovancem a policií
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v poledne kvůli sérii výbuchů v Bruselu sejde s ministrem vnitra, zástupci tajných služeb a policie. Uvedl to na twitteru v reakci na exploze, které si vyžádaly mrtvé a zraněné. Další čeští politici už události v belgické metropoli odsuzují jako teroristické útoky.
„Na základě událostí v Bruselu policie zvyšuje bezpečnostní opatření. Ve 12 se k bezp. situaci sejdu s min.vnitra, zástupci služeb a policie,“ napsal Sobotka na sociální síti.
Předseda ODS Petr Fiala už útoky označil za teroristické. „Myslím na lidi zasažené terorem v Bruselu. Nenechme se ale zastrašit. To radikálové chtějí. Jediným řešením je pokračování v boji proti lidem, kteří nenávidí náš svět,“ napsal v tiskovém prohlášení.
„Jsem otřesen teroristickým útokem na bruselském letišti,“ uvedl na twitteru ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), podle něhož není možné zlu ustupovat. „Cítím hněv a smutek, nemohu spát. EU potřebuje získat bezpečnostní rozměr,“ uvedl na twitteru lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Soustrast všem pozůstalým po obětech vyjádřil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.
Slovensko po útocích v Belgii zpřísňuje bezpečnostní opatření
Slovensko se po dnešních útocích v Belgii rozhodlo zavést mimořádná bezpečnostní opatření. Do ulic vyšle více policistů, mimořádně bude zasedat bezpečnostní rada státu. ČTK o tom informovalo slovenské ministerstvo vnitra a tiskový odbor úřadu vlády.
„Do ulic posíláme větší počet policistů, kteří se budou zaměřovat zejména na dopravní uzly, letiště, autobusová a vlaková nádraží. Posíleny budou i policejní hlídky tam, kde je zvýšený pohyb lidí, například v obchodních centrech,“ uvedlo ministerstvo vnitra.