Politici i odborníci varují před riziky protipovodňových bariér

Velká voda v Drážďanech

Velká voda v Drážďanech Zdroj: profimedia.cz

Pojišťovny, podniky, zemědělci a lidé ze zničených domů sčítají povodňové škody. Ty se ve střední Evropě šplhají do stovek miliard korun. Kritice čelí povodňové zábrany, které jen pošlou velkou vodu dál po proudu.

Povodně, které se šířily po proudu Labe a Dunaje již vyvolaly řadu roztržek. Hovořilo se o nedostatečné ochraně před povodněmi v říčních údolích a přílišném důrazu na protipovodňové stěny ve městech. Odborníci navíc varují, že záplavy a katastrofy budou ve středu Evropy pravděpodobně stále častější a rozšířenější.

V Drážďanech se proti masivní stavbě zátarasů vyslovila předsedkyně místní Strany zelených, Antje Hermenau. „Všichni mají protipovodňové stěny všude možně, ale voda prostě se pak dostane rychleji a hlouběji. To není moudré. Je to prostě předání problému dál, „řekla Antje Hermenau pro server FT.com.

K zátarasům v Německu se vyjádřil i rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner. Ten obvinil německá města z toho, že při stavbě zábran myslí jen na sebe a vůbec je nezajímá, co voda napáchá dále po proudu. „Německá města před hranicemi svázala řeky do „korzetu hrází“ a upustila od volných zátopových ploch podél jejich břehů. Ty by za normálních okolností nasákly přebytečnou vodu,“ řekl ministr.

Stejnou kritikou nešetří Německu na adresu České republiky. Sešněrované Labe se nemá podleNěmců kam vsakovat a při povodních se valí do Německa.

Škody již jdou do miliard

První odhady škod v Německu přišely v pátek od obchodních a průmyslové komory. První propočty hovoří o tom, že vyčíslené škody jsou vyšší než 11 miliard. „Určitě budou škody mnohem větší, než 100 milionů eur (2,5 miliardy korun), které slíbila uvolnit z federálních fondů kancléřka Angela Merkelová,“ uvádí zpráva komory. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble proto v listu Passauer Neue Presse nevyloučil, že slibovaná finanční pomoc státu se bude muset zvýšit.

Německý zemědělský svaz již odhadl škody na více než 300 milionů eur. Do škod zahrnuje i podmáčená pole, zničenou úrodu a hospodářské budovy. V Německu bylo zatopeni nejméně 150 tisíc hektarů a dalších 100 tisíc hektarů bylo v přímém ohrožení.

Georg Rast, expert Světového fondu na ochranu přírody, k hodnocení povodňových škod uvedl, že je zatím příliš brzy na propočet nákladů na obnovu zničené krajiny.