Politické strany jmenování Bradáčové vítají

Vrchní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Vrchní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová Zdroj: ctk

Zástupci politických stran napříč spektrem přijali jmenování Lenky Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze vesměs kladně. Míní, že rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka přinese zklidnění situace. "Je to dobrou zprávou pro nezávislost státního zastupitelství," zdůraznil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Garantem této nezávislosti je podle vládní strany TOP 09 nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a nezávislost může být zachována jedině, budou-li respektovány jeho personální návrhy.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Blažkovo rozhodnutí vyvrací spekulace okolo důvodů odchodu exministra Jiřího Pospíšila (ODS) z vlády. Pospíšil byl podle něj skutečně odvolán kvůli tomu, že svůj resort rozpočtově a manažersky nezvládal: „Mohu potvrdit, že řízení rozpočtu ministerstva spravedlnosti bylo dlouhodobým problémem.“

Blažkův krok uvítala i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Je dobře, že došlo ke shodě mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a ministrem Blažkem. Věřím, že doktorka Bradáčová bude v nové funkci posilovat vysoce profesionální práci celé soustavy státních zastupitelství,“ uvedla.

Spokojenost vyjádřila i šéfka politického uskupení LIDEM a vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake: „Jmenováním Lenky Bradáčové mohou skončit spekulace o odvolání ministra Pospíšila a hlavně se stabilizuje situace na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Teď ještě zbývá dotáhnout do konce nový zákon o státním zastupitelství. To považuji za ještě důležitější než personální otázky.“

I místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier míní, že Blažkovo rozhodnutí může přispět ke zklidnění situace na VSZ. „V každém případě si myslím, že jmenování paní doktorky Bradáčové je naprosto logické, protože zatím nikdo neuvedl žádný smysluplný důvod, proč by se tak nemělo stát,“ upřesnil.

„Já myslím, že kdyby byl (Blažek) od začátku ve sporu s nejvyšším státním zástupcem, že by to nebyl šťastný začátek jeho kariéry ministra,“ řekl předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip. Bradáčová je podle jeho soudu vhodnou kandidátkou, ale na hodnocení si chce ještě počkat nejméně 100 dní.