Politologové: Zemanův projev měl nezvyklé mezery

Nový prezident Miloš Zeman se v inauguračním projevu nedotkl řady oblastí, které by se pro událost tohoto typu hodilo zmínit, soudí politolog Petr Just. V prezidentově řeči mu chyběla například zmínka o zahraniční politice, která je doménou hlavy státu. Zeman byl podle něj zpočátku své řeči nezvykle nervózní. Just i jeho kolega Tomáš Lebeda se shodují, že prezident se zcela zbytečně opřel do médií.

Za „nešťastné“ považují politologové to, že nový prezident zahájil projev odkazem na opoziční smlouvu. „Pokud jako prezident zmiňuje, že chce spojovat společnost, pak není vhodné zahájit projev odkazem na dobu, kdy političtí aktéři zrovna nepůsobili na její uklidnění,“ uvedl Just. „Opoziční smlouva přinesla pro českou společnost řadu problematických jevů,“ připojil se Lebeda.

Just naopak ocenil Zemanovu zmínku o tom, že by se měl prezidentský úřad pod jeho vedením stát neutrálním polem pro dialog stran a organizací. „To považuji za nejlepší část projevu. Nejvíc se v ní přiblížil roli prezidenta,“ doplnil. Pro Lebedu bylo poselstvím projevu to, že se Zeman pokusí „proměnit prezidenství“, že se chce jako první prezident zvolený v přímé volbě víc opřít o lidovou podporu. Za velice zásadní považuje zmínku o tom, že se Zeman pokusí sblížit odbory a zaměstnavatele, což je v gesci vlády.

Zeman prý zpočátku projevu působil poněkud nervózním dojmem, dokonce se mu podle Justa třásl hlas. „Výjimečnost okamžiku dokázala i řečníkovi jeho formátu rozechvět hlas,“ řekl politolog. Do „jemu vlastní ráže“ se ale podle něj prezident vrátil ve chvíli, kdy začal s kritikou médií.

„Nejsem si jist, zda je vůbec legitimní v takový okamžik říci, že bude bojovat s médii,“ tvrdí Lebeda. Zeman ve svém inauguračním projevu označil ekonomické mafie, neonacisty a část médií za „ostrovy negativní deviace“. Právě to, že Zeman postavil média na roveň mafie a neonacistů, je podle Lebedy znepokojující. Za ještě více znepokojivé považuje ale to, že právě zmínka o boji s médii vyvolala ve Vladislavském sále spontánní potlesk. „Je to nedobrá informace o tom, jaké hodnoty zastává naše politická elita,“ doplnil.

Reportáž E15: Byli jsme až u provazu, pochvalují si Zemanovci