Poslanci budou méně cestovat, rozhodla Pekarová Adamová. Sněmovna chce ušetřit

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
2
Fotogalerie

Zahraniční cesty na nejrůznější konference, s podnikatelskými výpravami či za svými protějšky budou muset poslanci výrazně omezit. Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) tak rozhodla kvůli úsporám, rozpočet sněmovny seškrtala o čtyřicet milionů korun. Poslanci si od svého zvolení naplánovali už sedm cest, kromě evropských destinací poletí také do New Yorku nebo do Washingtonu.

„Minulá vláda nehorázně zadlužila naši zemi. Proto je teď nutné přistoupit k úsporným opatřením. Nelze se tvářit, že obrovské zadlužení není problém. Úspory se budou týkat i sněmovny,“ uvedla Pekarová Adamová. Škrty ve výdajích se nemají podle ní dotknout řádného fungování komory ani výborů.

„Jednou z oblastí úspor jsou i nižší výdaje na zahraniční cesty poslanců. Při schvalování služebních cest budeme navíc více dbát na jejich smysluplnost, efektivitu a přínosnost,“ uvedla Pekarová Adamová, která byla minulý týden na dvoudenní návštěvě Slovenska. V pondělí poté odcestuje spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) na třídenní návštěvu Bruselu.

Vláda: Programové priority

Video placeholde
• Videohub E15

Zahraniční cesty poslanců a tím i výdaje na dopravu, ubytování a na stravné schvaluje sněmovní organizační výbor, jemuž předsedá Pekarová Adamová. Kromě předsedkyně sněmovny odcestovali nebo mají v plánu vyrazit za hranice i členové některých výborů a delegací. Ještě před Vánoci stihli například poslanci Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Pavel Žáček (ODS) ze zahraničního a bezpečnostního výboru navštívit Spojené státy, kde se účastnili bezpečnostního fóra ve Washingtonu.

Výbor také schválil cestu místopředsedy výboru pro evropské záležitosti Jaroslavu Bžochovi (ANO do Štrasburku na lednové plenární zasedání Konference o budoucnosti Evropy, kterou pořádají Francouzi v rámci svého předsednictví. Na stejnou akci byli vysláni o několik dní později také další poslanci.

V těchto dnech končí také pracovní cesta zástupců výboru pro obranu Pavla Růžičky (ANO) a Josefa Fleka (STAN) do Maďarska za svými protějšky v rámci států V4. Vzdálená cesta pak čeká dvojici poslanců Viktora Vojtka (STAN) a Moniky Oborné (ANO), kteří za Stálou delegaci parlamentu do Meziparlamentní unie vyrazí koncem února do New Yorku.

V minulém čtyřletém volebním období uskutečnili poslanci 314 zahraniční cest, jak zjistil spolek Kverulant. Před pandemií za ně utrácela sněmovna každoročně zhruba dvacet milionů korun. V případě vzdálenějších cest, například do USA, Japonska či do zemí Jižní Ameriky, vyšlo vyslání jedné poslanecké delegace až na jeden milion korun. Nejvíce podle očekávání cestoval předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), který uskutečnil 56 diplomatických návštěv.