Poslanci neplatí DPH za jídlo. Babiš hrozí, že jim ho zdaní zpětně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

V jídelně Poslanecké sněmovny stojí polévka devět korun a hlavní chod 63 korun. Mimo jiné díky tomu, že daň z přidané hodnoty je zde neznámým pojmem. Strážce státní kasy Andrej Babiš (ANO) je tím „šokován“ a slibuje nápravu. Dokonce prý existuje možnost, že se bude danit zpětně.

Zatímco každý Čech musí k platbě za oběd v restauraci přičíst 21 procent daně z přidané hodnoty (DPH), dvousethlavá skupina poslanců je zvýhodněna. Zákonodárci totiž na svém účtu za útratu v poslanecké jídelně tuto daň neplatí. Patřičná kolonka je sice na účtence uvedena, ale s nulovou hodnotou.

„Účtenka je tištěna v programu, který se běžně používá v restauračním provozu. Proto je tam kolonka DPH nastavena. Vzhledem k tomu, že nejsme plátci DPH, je tato kolonka 0 %,“ vysvětloval na obranu přístupu k účtování za restaurační služby ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

„Podle našich poznatků žádný kontrolní finanční orgán nekonstatoval, že Kancelář Poslanecké sněmovny postupuje v tomto případě v rozporu se zákonem o DPH. Z těchto důvodů se zákon o DPH na nás nemůže vztahovat,“ uvedl legislativní odbor Sněmovny.