Poslanci ODS: Daňový balíček opět podpoříme

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Anna Vackova

Poslanci ODS zřejmě navzdory vnitrostranickým rozepřím i napodruhé podpoří vládní baliček daňových zákonů, který mimo jiné navyšuje DPH. Poslanecký klub je podle jeho šéfa Zbyňka Stanjury jednotný.

Vládní konsolidační balíček, který už dříve podrobovali kritice i vládní poslanci, ve čtvrtek odmítl Senát. V dolní komoře pro něj nyní musí zvednout ruku nejméně 101 poslanců. Hlasy zákonodárců největší vládní strany jsou jisté, tvrdí Stanjura. „Předpokládám, že všichni budou hlasovat pro,“ řekl pro E15.cz.

Jeden z nejhlasitějších kritiků zvyšování daní v ODS Boris Šťastný svůj názor na konsolidační balíček nezměnil. „Zákon z dílny Miroslava Kalouska je skutečně v některých ohledech zvěrstvem,“ zopakoval své dřívější prohlášení. Vadí mu mimo jiné zvýšení DPH na 15 a 21 procent a zavedení milionářské daně, což je podle něj v rozporu s programem ODS.

Ani on ale žádnou vnitrostranickou vzpouru nechystá. „Můj názor je konzistentní,“ dodal s tím, že stejně jako při prvním hlasování v poslanecké sněmovně zachová straně svou loajalitu a návrh podpoří.

Premiér Petr Nečas pro páteční Lidové noviny prohlásil, že ústup od zvýšení daní by byl špatným signálem pro finanční trhy. „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility,“ řekl doslova. Jeho vyjádření a samotné zvyšování daní vzápětí kritizovali například poslanec ODS či prezident Václav Klaus. Tluchoř ČTK sdělil, že svou podporu vládnímu návrhu ještě zváží.

Plnou podporu vládních poslanců bude Nečasův kabinet potřebovat i v případě církevních restitucí, které Senát minulý týden také odmítl. Kritika z vlastních řad je ale v tomto případě slabší.