Poslanci Petráň a Šťovíček slíbili vládě podporu

Milan Šťovíček

Milan Šťovíček Zdroj: wikimedia.org

Věci veřejné dnes na jednání svého poslaneckého klubu nerozhodly o tom, zda při pátečním sněmovním hlasování o důvěře vládě podpoří či nepodpoří kabinet Petra Nečase(ODS).

O svém postoji budou VV rozhodovat na mimořádném zasedání poslaneckého klubu, které bude svoláno. Uvedl to během jednání poslanců VV řekl poslanec Milan Šťovíček. On sám vládu při hlasování o důvěře podpoří. Stejně se zachová i poslanec Miroslav Petráň, který to dnes sdělil ČTK. VV dnes také zvolily místopředsedkyni strany Kateřinu Klasnovou předsedkyní svého poslaneckého klubu.

Šťovíček seznámil členy poslaneckého klubu se svým postojem. Již minulý týden řekl, že nadále zůstane členem VV, bude však podporovat vládu. ODS a TOP 09 chtějí ve vládě pokračovat bez VV, které by měla nahradit nová politická frakce sestavená kolem vicepremiérky Karolíny Peake a dalších „odpadlíků“ z VV.

„Můj názor znají. A tuším, že k této záležitosti ještě bude svolán poslanecký klub v nejbližších dnech,“ řekl na adresu svých kolegů ze sněmovní frakce VV Šťovíček. „Nedošlo k usnesení,“ odpověděl na otázku novinářů, jestli se VV shodly na jednoznačném postoji k pátečnímu hlasování o důvěře vládě.

Podobně jako Šťovíček se k současné situaci ve vládě staví i další člen poslaneckého klubu VV Petráň. Poslanec uvedll, že vládu v pátek podpoří. I nadále chce zůstat v klubu VV, bude ale podporovat návrhy, které budou v souladu s vládním programovým prohlášením.

Šťovíček dnes uvedl, že nechce vstoupit do poslaneckého klubu, o jehož vytvoření usiluje Peake. Poslanec také dále trvá na tom, že svou podporu vládě nebude stvrzovat podpisem. ODS přitom v pondělí oznámila, že požaduje „institucionální dohodu“ s novým politickým subjektem. Vlivný občanský demokrat dnes ČTK řekl, pokud nebude mít Peake deset lidí na vznik klubu, bude chtít ODS od každého poslance podpisem potvrdit to, že bude podporovat koaliční smlouvu.

„Nepovažuji předčasné volby za dobré řešení a domnívám se, že by ničemu nepomohly. Proto prohlašuji, že vláda má nadále moji důvěru a programové prohlášení je pro mne nadále v platnosti, stejně jako principy koaliční smlouvy,“ řekl Petráň. „Jestliže jsem se k těmto dokumentům už jednou přihlásil, nebudu svůj postoj měnit,“ dodal poslanec.

Klub VV dnes na svém zasedání zvolil svou předsedkyní dosavadní místopředsedkyni Klasnovou, která ve funkci nahradí svého manžela Víta Bártu. Někdejší vlivný člen VV na funkci rezignoval poté, co byl nepravomocně odsouzen za podplácení. Pozastavil také své členství ve straně.