Poslanci vydali Chaloupku ke stíhání

Otto Chaloupka

Otto Chaloupka Zdroj: ctk

Již sedmnáctý postanec byl od roku 1993 na žádost policie zbaven imunity. Policie bude moci stíhat Otto Chaloupku (VV) pro podezření z korupce.

Sněmovna dnes poslance poslance vydala ke stíhání. Policie by mohla Chaloupku obvinit pro podezření z přijímání úplatku od jeho bývalého asistenta. Chaloupka tvrdí, že je nevinen. Poslance žádal, aby hlasovali proti vydání. Pro se vyslovilo 94 ze 154 přítomných poslanců, proti jich bylo 37. Návrh nepodpořily Věci veřejné a většina občanských demokratů.

V kauze jde o to, že poslancův bývalý asistent Vratislav Vařejka mu musel vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svou práci. Chaloupka uvádí, že šlo o domluvu, že peníze sloužily jako splátka na předvolební kampaň, kterou Vařejkovi hradil. Policie naopak soudí, že musel Chaloupkovi dávat část peněz kvůli tomu, aby mohl dál pracovat jako jeho asistent.

Chaloupka před poslanci zopakoval svou verzi případu. Hovořil o pomluvě, účelové manipulaci a snaze o diskreditaci. Vařejka mu prý měl splatit 60 tisíc korun, přičemž mu vrátil ve dvou splátkách 37 tisíc korun. Chaloupka také podotkl, že Vařejka na něj podal trestní oznámení pro zneužití pravomoci, policie ale po roce vyšetřování záležitost klasifikovala jako přebírání úplatku. „Prohlašuji, že jsem nevinen,“ zdůraznil.

Před týdnem sněmovna potvrdila stíhání (dříve ČSSD), kterého policisté obvinili z přijímání úplatku v souvislosti s údajně zmanipulovanou zakázkou na opravu buštěhradského zámku.