Poslanec ODS Jiří Ventruba podlehl koronaviru. Bylo mu 71 let

Zemřel poslanec ODS Jiří Ventruba, jenž byl hospitalizován s těžkým průběhem onemocnění COVID-19.

Zemřel poslanec ODS Jiří Ventruba, jenž byl hospitalizován s těžkým průběhem onemocnění COVID-19. Zdroj: reprofoto

Zemřel poslanec ODS Jiří Ventruba (71), jenž byl hospitalizován s těžkým průběhem onemocnění COVID-19. O úmrtí informoval přímo na sněmovním plénu předseda ODS Petr Fiala, který poslaneckou schůzi řídil. Poslanci uctili Ventrubovu památku minutou ticha.

„Já jsem bohužel obdržel smutnou zprávu, že náš kolega Jiří Ventruba právě na onemocnění COVID-19 zemřel,“ uvedl Fiala. Neurochirurg Ventruba se léčil v nemocnici.

Na kolegu ze sněmovny na twitteru zavzpomínala také místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). 

Ventrubu by měl nahradit podnikatel Libor Hoppe z Blanenska. Situaci ještě projedná s vedením strany. Ventrubovo úmrtí označil Hoppe za velmi smutné. Hoppe je druhým náhradníkem z příslušné kandidátní listiny občanských demokratů. První náhradník, senátor Rostislav Koštial, se této pozice už dříve vzdal.

Minulý týden byl hospitalizován kvůli nálezu na plicích také poslanec KSČM Jiří Dolejš. Sociální demokrat Jan Birke (ČSSD) byl po těžkém průběhu covidu z nemocnice už propuštěn.

Minulý týden bylo v karanténě nebo mezi nemocnými zhruba 15 zákonodárců dolní komory. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že aktuálně je z jeho klubu nemocných nebo v karanténě osm zákonodárců.

Už dříve nemoc překonali například předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) či jeho kolegové z klubu Karla Šlechtová a Patrik Nacher, lidovec Marek Výborný nebo pirátský poslanec František Navrkal. O tom, že měl COVID-19, před týdnem na plénu mluvil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Koncem ledna zemřela v 70 letech pražská zastupitelka a předsedkyně magistrátního kontrolního výboru a právnička Jaroslava Janderová (ODS). Podlehla těžkému zápalu plic způsobenému koronavirem.