Poslanec Zimola končí. Jako hejtman budu platnější, říká

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: E15 Michael Tomes

Sociální demokrat Jiří Zimola se ke konci března vzdá poslaneckého mandátu. Funkci položí, aby mohl zůstat jihočeským hejtmanem. V poslaneckých řadách ho má nahradit bývalá zákonodárkyně Vlasta Bohdalová, která nyní ve Sněmovně působila jako Zimolova asistentka.

Rozhodnutí, který z mandátů si ponechají, by do 26. dubna měli učinit i tři další sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří jsou zároveň poslanci. „Jako hejtman budu svému kraji platnější,“ řekl Zimola. Uvedl, že se ho dotýkaly některé útoky, které mluvily o kumulaci funkcí a platů. Tímto považuje věc za vyřešenou. Doufá také, že jeho rozhodnutí přispěje ke zklidnění situace v ČSSD.

Doplnil, že rozhodnutí dlouho promýšlel a domluvil se na blízké spolupráci s dalšími poslanci za Jihočeský kraj. Z hejtmanského postu se Zimola chce nadále věnovat mimo jiné problematice ochrany proti povodním, krajskému zdravotnictví či dokončení dálnice D3.

Jiří Zimola
Dvaačtyřicetiletý Zimola vstoupil do ČSSD v roce 2000. V roce 1998 se poprvé stal starostou Nové Bystřice na Jindřichohradecku, byl jím následujících deset let. V roce 2008 se stal krajským hejtmanem a loni funkci obhájil. V loňských volbách vedl ČSSD na jihu Čech jako lídr a zajistil si tím místo ve Sněmovně.

Dosud čtveřice hejtmanů ČSSD, kterých se to týká, vystupovala společně. V únoru například Zimola spolu s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, karlovarským hejtmanem Josefem Novotným a hejtmanem z Vysočiny Jiřím Běhounkem oznámili, že se rozhodnou až v poslední možný den - 26. dubna. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve vyjádřil očekávání, že hejtmani dodrží stranické usnesení ke kumulaci funkcí a „neporuší slovo dané voličům sociální demokracie před volbami“.

Podle Zimoly hejtmani již připravili návrh zákona o klouzavém mandátu, jak avizovali. Návrh by měl komplexně řešit souběh funkcí. Je v paragrafovém znění a půjde na příští klub.

První rok bude kritický hlavně pro ČSSD