Potíže s přívaly sněhu skončily, přijde mráz a ledovka

Chladné počasí se neomezilo nej na hory, i v Praze ranní teploty sestoupily pod bod mrazu

Chladné počasí se neomezilo nej na hory, i v Praze ranní teploty sestoupily pod bod mrazu Zdroj: E15, Stepan Bruner

Po sobotním razantním nástupu zimy se v Česku situace uklidnila. Většina silnic je sjízdných, podařilo se také obnovit provoz na většině železničních tratí, které blokovaly spadlé stromy. Příchod chladného počasí si však už vyžádal první oběť, v Táboře zemřel na podchlazení asi pětačtyřicetiletý muž.

Ve středních a jižních Čechách lidé bez domova zaplnili azylové domy. Od dnešního večera Česko zasáhne mráz, až do úterý silnice a chodníky pokryje ledovka a náledí.

Muž středního věku umrznul dnes ráno v Táboře. Jeho tělesná teplota klesla až na 22 stupňů Celsia a záchranáři ho nalezli už v bezvědomí. Obnovili sice jeho srdeční činnost, ale po převozu do nemocnice přesto zemřel, řekla jejich mluvčí Petra Kafková.

Silné ochlazení donutilo ve středních a jižních Čechách řadu lidí bez domova, aby vyhledali dostupné ubytování. Kapacita azylového Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích byla v noci ze soboty na neděli naplněna, plno bylo také ve středisku Naděje v Mladé Boleslavi, kde museli přidávat přistýlky.

První letošní sníh napadl v sobotu v nezvykle velkém množství. Nejvyšší sněhovou pokrývku v sobotu večer zaznamenaly krušnohorské stanice Fichtelberg, kde bylo 30 centimetrů, a Zinnwald s 22 centimetry sněhu. Vydatně sněžilo také v nižších polohách, uvedl meteorolog ČHMÚ Pavel Borovička. Sníh byl těžký a mokrý, komplikoval dopravu, pod jeho tíhou padaly stromy a blokovaly silnice i železniční tratě. Hasiči, kteří je odstraňovali, v některých krajích zaznamenali až trojnásobný počet výjezdů oproti běžným dnům.

První sníh nepřinesl jen starosti, ale také radosti. Například v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku dnes dopoledne začalo první lyžování této sezony.

Problémy s počasím zaznamenaly i další země ve střední Evropě. V Rakousku, Polsku, na Slovensku i ve Švýcarsku byla na mnoha místech přerušena železniční doprava, padající stromy blokovaly i důležité silnice. Tisíce domácností byly bez elektrického proudu.