Potvrzeno ministerstvem: za sběr hub v Česku se zatím platit nebude

Hřib smrkový

Hřib smrkový Zdroj: Sedmicka

České houbaře vyplašila zpráva, že některé obce či soukromí vlastníci lesů údajně zpoplatnili, nebo tak hodlají učinit, sběr hub. Povolenku pro sběr si prý můžete koupit jednorázovou či celoroční. Je to prý stejné jako s chytáním ryb, kteří také za svůj koníček platí. Ministerstvo zemědělství ve svém stanovisku pro E15.cz možnost nového byznysu rozhodně popřelo.

„V České republice je sběr hub, stejně jako ostatních lesních plodů, upraven zejména lesním zákonem v rámci obecného užívání lesů. Zde je mimo jiné stanoveno, že každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí a sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody. Sběr hub pro vlastní potřebu je tudíž volný, není možné jej zpoplatnit,“ odpověděla na dotaz E15.cz mluvčí ministerstva zemědělství Dana Večeřová.

Podle jejích slov neobstojí ani argument s rybáři: „Analogie s rybami v soukromých rybnících není případná, protože ryby jsou ve vlastnictví rybníkáře.“

Ani zákaz vstupu vlastník sám nemůže udělat

Co kdyby se však soukromý vlastník rozhodl alespoň v houbařské sezoně zakázat vstup do jeho lesa? „Ani to není možné,“ uklidňuje znepokojené houbaře mluvčí Večeřová.

Jak déle vysvětlila, rozhodnout o dočasném omezení nebo o vyloučení vstupu do lesa může z důvodu ochrany lesa nebo v zájmu zdraví a bezpečnosti občanů pouze orgán státní správy lesů, případně může být vstup do lesa omezen či vyloučen na základě nařízení obce s rozšířenou působností.

Stává se tak prý nejčastěji v době větrných či sněhových kalamit a při jejich likvidaci. „Vlastník lesa stejně k takovémuto opatření pouze podává návrh, sám o své vůli nemůže vstup do lesa zakázat,“ dodala Večeřová.

„Co nebylo, může být,“ mudrují skeptici po hospodách prakticky od Jablunkova po Aš. Několik takových stesků si server E15.cz vyslechl. Tady už ministerstvo zemědělství netvrdí, že nikdy se to nemůže stát.

„Ke zpoplatnění sběru hub pro vlastní potřebu by bylo nutné novelizovat ustanovení § 19 odst. 1 lesního zákona,“ uvedla na náš dotaz mluvčí ministerstva.

Začalo to na Zlínsku, v nadsázce

Jak se mohla uvedená zpráva tak rychle rozšířit? Všechny signály ukazovaly, že původ byl na Zlínsku. „O ničem takovém na krajském úřadě informace nemáme,“ řekla E15.cz mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Současně mluvčí přiznala, že původ informace může mít se Zlínskem souvislost. Jak vysvětlila, na svém webu ji totiž 12. září jako zprávu vydala profesionální mystifikátorka, která pracuje s nadsázkou. Pod článkem vznikla silná facebooková diskuze a zřejmě šířením přes tuto sociální síť oslovila veřejnost a postupně se stala „pravdou“.

Případ zpoplatněných hub přinesl i užitečné zjištění. Ukázalo se, že pro někoho banální zpráva se z regionálních webových stránek dokáže po republice rozšířit během 14 dní a stát se téměř oficiální.

Fotografie týdne: Houbařská sezóna