Povodně hrozí na desítkách míst v Česku. Hladina Labe na dolním toku stoupá

Zatopený průjezd v Ústí nad Labem (4. 1. 2024)

Zatopený průjezd v Ústí nad Labem (4. 1. 2024) Zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Vltava v Českém Krumlově (1.1.2024)
2
Fotogalerie

Povodňový stav po vydatných deštích a tání sněhu platí v Česku na více než šedesátce míst. Hladina Labe na řadě míst včetně Ústí nad Labem a Děčína stále stoupá, Vltava v Českém Krumlově kolísá mezi druhým a třetím povodňovým stupněm. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hladina dolního Labe vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Ústí nad Labem se připravují na vyhlášení třetího povodňového stupně. Na levý břeh řeky na Předmostí pracovníci navezou protipovodňové zábrany. Hladina řeky ve 14:00 dosahovala 589 centimetrů, což je druhý povodňový stupeň. Třetí se vyhlašuje po překročení šesti metrů. „Předpoklad kulminace je v sobotu na 655 centimetrech, maximálně až 680 centimetrech,“ informovalo město na facebooku.

V noci zatopila voda z Labe Přístavní ulici pod mostem Dr. E. Beneše. Ve městě se tvořily dlouhé kolony, v nichž někteří řidiči zůstali desítky minut. Linky MHD měly až půlhodinové zpoždění. Dopravní situace se uklidnila před polednem. Ředitelství silnic a dálnic, které má ve správě protipovodňovou vanu v Přístavní ulici, zprovoznilo nefunkční klapku, kvůli níž se silnice zatopila. Hasiči vodu ze silnice odčerpali a krátce před 14:00 byla znovu průjezdná. 

V Děčíně se uzavřela městská knihovna, která je blízko Labe. Zůstává také uzavřená silnice do Dolního Žlebu. Místní, kteří jsou na zaplavenou silnici zvyklí, jsou odkázáni pouze na vlak. Kvůli zvýšené hladině řeky nejezdí ani přívoz. 

Třetí povodňový stupeň již platí ve Vestřevi na horním toku Labe. 

Ochlazení zlepší situaci na jihu Čech

Hladina Vltavy se v Českém Krumlově kolísá mezi druhým a třetím povodňovým stupněm. Výšku hladiny ovlivňuje řízený odtok z lipenské přehrady. Povodňový stav vyvolaly silné deště a tání sněhu na Šumavě v posledních dnech. Českokrumlovská radnice ve středu preventivně zabezpečila kritická místa, rozmístila u řeky asi 1000 pytlů s pískem. Hydrologové předpokládají, že situace v Českém Krumlově by už se neměla horšit, protože na Šumavě začne s přicházejícím ochlazením místo deště sněžit. Ve Vyšším Brodě výše proti proudu Vltavy je řeka na druhém pohotovostním stupni.

Vltava v Českém Krumlově (1.1.2024)Vltava v Českém Krumlově (1.1.2024)|ČTK / Pancer Václav

Na deseti místech ve středních Čechách platí první povodňový stupeň, tedy bdělost. Nově ho dnes ráno dosáhly Cidlina v Sánech a Mrlina ve Vestci na Nymbursku a Berounka ve Zbečně na Rakovnicku, odpoledne přibyly ještě Chotýšanka v obci Slověnice na Benešovsku, Jizera v Bakově nad Jizerou a Vltava ve Vraňanech na Mělnicku.

Na prvním stupni je nadále Sázava v Nespekách na Benešovsku a Kácově na Kutnohorsku a Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku a v Mělníku. Hladina Labe v Mělníku odpoledne přesáhla 490 centimetrů. „V následujících hodinách se očekává překročení na druhý stupeň,“ uvedlo vedení města.

V Praze zůstávají zavřené náplavky

Vedení Prahy rozhodlo, že zatím zachová stávající protipovodňová opatření, přestože situace v hlavním městě by se již neměla zhoršovat. Zůstávají tak zavřeny náplavky, vrata do Čertovky i u hotelu Four Seasons, podchod v ulici K Loděnici na Zbraslavi a nepřístupné je čapadlo u Divadelní ulice. Mimo provoz jsou přívozy.

V Olomouckém kraji platí na čtyřech místech první povodňový stupeň. V krajském městě je uzavřena náplavka, hladina řeky Moravy by tam v pátek mohla dosáhnout druhého povodňového stupně. 

V celé České republice déšť po svátcích opět zvedl hladiny mnoha řek. Dosažení některého ze tří povodňových stupňů hlásilo dnes ráno 60 stanic, odpoledne 65. Ve středu odpoledne jich bylo přibližně 55 a ve středu ráno asi 45. Výstrahu před rozvodněním toků vyhlásil ČHMÚ pro většinu území republiky. Dál má vydatně sněžit či pršet na Šumavě, v Krkonoších a Orlických horách.