PPF opouští Ukrajinu. Zbavuje se tam i televizí

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Zatímco Rusko zůstává jednoznačně nejdůležitějším trhem skupiny PPF Petra Kellnera, z Ukrajiny PPF odchází a v některých případech přímo prchá. Posledním příkladem jsou regionální kabelové televize, které Kellnerovi lidé společně s italskými partnery z italské pojišťovny Generali na Ukrajině spojili pod hlavičkou společnosti Odeko. Nyní podle dobře informovaných zdrojů deníku E15 jednají o prodeji celého Odeka, které provozuje kabelovou televizi hlavně na západní Ukrajině.

Private equity společnost PPF Partners už při nákupu televizí a také internetových operátorů kalkulovala s tím, že je později prodá jako jeden celek. PPF o prodej usiluje delší dobu a nyní se blíží k cíli. Firmu Odeko podle dostupných zpráv koupí společnost Volja, která se tak stane dominantním provozovatelem na Ukrajině. Hodnota transakce by se měla pohybovat ve stovkách milionů korun, ale může ještě narazit na rozdílné představy obou stran. Do hry by pak zřejmě vstoupili další zájemci.

Ochota prodávat po určité době aktiva není zvláště v případě private equity fondů překvapivá, ale z hlediska dosavadního působení skupiny PPF na Ukrajině je také součástí dlouhodobého trendu. Odchod z této země souvisí především s obavami z nestabilního podnikatelského prostředí.

PPF dokonce prodala i aktivity ukrajinského Home Creditu, tedy značky, která je jinak její vlajkovou lodí pro expanzi nejen na území bývalého Sovětského svazu. PPF Partners se zbavila i sítě čerpacích stanic Vikoil a italsko-český Generali PPF Holding odešel z pojišťovny Garant.

V tomto případě šlo o společný podnik s místním partnerem a Italové s Čechy loni údajně urychleně odcházeli kvůli obavám z nejasných záměrů dalších akcionářů.

S Ukrajinou se zjevně nepočítá ani v plánech PPF pro budoucnost. Ekonomické vyhlídky země jsou nejisté a jakékoliv aktivity na tamním trhu se jeví jako příliš riskantní kvůli složité politické situaci. Ta se navenek projevuje také spory kolem věznění bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Pokud jde o prodávanou společnost Odeko, její součástí je například provozovatel internetu a kabelové televize ve Lvově. Další aktiva ovládá ve městech, jako jsou Záporoží, Černovice, Ternopol a v dalších menších městech západní Ukrajiny.

Firmu Odeko původně založila společnost PPF Investments, která je známá hlavně díky svému působení v ruské pojišťovně Ingosstrach, kde vede zdlouhavý spor s většinovým akcionářem Olegem Děripaskou.

PPF Investments jako společnost private equity investovala Kellnerův majetek, avšak nepatří přímo do skupiny PPF. Ukrajinské kabelové televize byly později převedeny právě pod správu PPF Partners, která už součástí skupiny je.