Praha chce dál spolupracovat s firmou Gordic. Bez výběrového řízení

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Praha chce prodloužit problematickou smlouvu s firmou Gordic. Společnost spravuje pro Prahu pohledávky, smlouvy, objednávky, ale i výplatu sociálních dávek.

Situace okolo ekonomického systému, který má hlavnímu městu dodat společnost Gordic, připomíná podle pražských zastupitelů připomíná kauzu Opencard. Náměstek primátora Jiří Vávra však k zakázce uvádí, že neexistuje jiná společnost, která by systém dokázala dodat. Jednotný ekonomický systém firmy Gordic bude podle vyjádření magistrátu fungovat rok a půl. V té době bude probíhat výběrové řízení na nového dodavatele. „Systémy gordic fungují od roku 1994, je na ně napojeno 900 subjektů,“ uvedl Vávra.

Podívejte se, jak Jiří Vávra vysvětluje spolupráci s firmou Gordic

Praha zakázku na vytvoření počítačového programu v hodnotě 538,6 milionu korun bez DPH zadala v září 2010 společnosti Gordic bez jakékoliv soutěže a antimonopolní úřad jí za to loni vyměřil pokutu 5 milionů korun. „Pokutu jsme nezaplatili, naopak jsme proti ní podali rozklad,“ řekla serveru E15.cz mluvčí magistrátu Tereza Králová. Důvody, kvůli kterým se město proti rozhodnutí ÚOHS odvolalo, však neuvedla.

Gordic má Praze dodat takzvaný Jednotný ekonomický systém (JES), tedy software pro počítačové propojení magistrátu s jednotlivými městskými částmi. Jenže nabídka společnosti Gordic nevzešla z klasického otevřeného tendru, ale zakázka byla městem přidělena bez výběrového řízení, v rámci tzv. jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBU). Za tento krok byl magistrát opakovaně kritizován, přičemž zarážející je i obří suma zakázky přesahující 538 milionů korun.

Zdroj: Televize Metropol