Praha chce již brzy výrazně zlevnit jízdné studentům a seniorům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pražský magistrát chce zlevnit od 1. září 2018 jízdné v MHD pro studenty a seniory. Nově budou platit 1280 korun ročně. Magistrát na slevě přijde ročně o asi 208,5 milionu korun. Vyplývá to z materiálu, který nyní projednávají politici a úředníci. Nyní platí studenti 2400 korun za desetiměsíční kupon a senioři 1100 za pětiměsíční. Ztrátu bude krýt magistrát ze svých peněz. Slevu musí příští týden schválit pražští radní. Záměr navazuje na vládní slevy ve výši 75 procent z jízdného pro studenty a důchodce ve veřejné dopravě.

"Poté, co rada neschválila snížené jízdné pro studenty a seniory ve výši 365 korun, tak jsem hledal cestu i s ohledem na návrh vlády," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Studenti i senioři si budou moci shodně koupit tři druhy kuponů. Prvním je měsíční za 130 korun, čtvrtletní za 360 korun nebo roční za zmíněných 1280 korun. Studentům tak bude platit kupon i o prázdninách. Dosud si mohli pořídit maximálně desetiměsíční.

Kupony budou mít vždy dvě podoby, a to sice s volně volitelným začátkem platnosti, nebo od každého prvního v měsíci. Kupon si budou moci koupit nejdříve 60 dnů před začátkem platnosti. Zároveň budou zrušeny používané pěti a desetiměsíční kupony.

Od letošního září do října by měla být ztráta asi 88,9 milionu korun. Největší ztrátu bude město muset dorovnat právě DPP, a to zhruba 83,6 milionu. Zbylé peníze dostanou ostatní autobusoví dopravci a provozovatel přívozů. "Krytí vzniklých ztrát z jízdného v roce 2018 bude dofinancováno dopravcům čtvrtletně po vyhodnocení prodejů," píše se v dokumentu. Ztráta za rok 2019 bude zapracována do návrhu rozpočtu pro příští rok. Na jízdném vybere pražský dopravní podnik (DPP) ročně zhruba čtyři miliardy korun.

O slevě pro studenty a seniory letos vedení města jednou rozhodovalo. Pražští radní v půlce června odmítli navrženou slevu jízdného pro studenty od 15 do 26 let na 365 korun ročně. Naopak souhlasili s možností koupit si běžný roční kupon na splátky.

Podle dokumentu navazuje sleva na vládní programové prohlášení, ve kterém se píše, že vláda zavede významné slevy na jízdném pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let ve vlacích a autobusech. V pražské integrované dopravě jsou totiž zahrnuty spoje, na které se sleva vztahuje. "Protože Praha a Středočeský kraj budují společný integrovaný dopravní systém, je potřeba, aby i poskytované slevy byly pokud možno shodné," píše se v materiálu.