Praha na náplavce zavře tři podniky kvůli revitalizaci

Náplavka na Rašínově nábřeží zůstane přes léto zavřená.

Náplavka na Rašínově nábřeží zůstane přes léto zavřená. Zdroj: ČTK

Rašínovo nábřeží
Rašínovo nábřeží
Některé podniky na náplavce zůstanou přes léto zavřené.
Náplavka na Rašínově nábřeží
5
Fotogalerie

Na Rašínově nábřeží začne v dubnu revitalizace. Z minulého podzimu odložené opravy tak mají probíhat v době, kdy má hojně navštěvovaná náplavka hlavní sezonu, tedy od dubna do podzimu. Většiny firem, které na náplavce podnikají, se opravy nedotknou, dopadne ale na tři podniky, které působí uvnitř kobek nábřežních zdí a které budou muset na celou letní sezonu zavřít.

Omezení se týká galerie Avoid galery a dvou barů Bajkazyl a Party Grill Garden – Coffee. „Magistrát nesplnil svůj slib, že sezona proběhne bez omezení. Počítáme tak se škodou v řádu jednotek milionů,“ řekla deníku E15 spolumajitelka baru Bajkazyl Gabriela Kontra.

„Opravy pro nás neznamenají jenom uzavření našeho baru. Negativně to dopadne také na náš byznys půjčování plovoucích barů, který kvůli opravám ztratí zázemí,“ postěžoval si i majitel baru Party Grill Garden – Coffee Petr Malý, který tak minimálně do podzimu neotevře.

Rada města schválila úpravy loni v únoru a samotná rekonstrukce měla začít loni na podzim. Podle magistrátu se plánované zahájení prací posunulo kvůli některým připomínkám i nutnosti dodržet všechny termíny v jednotlivých řízeních.

„Náplavka bude omezena jen skutečně minimálně. Omezení se týká pouze třech provozů v kobkách a jednoho menšího prostoru před nimi. Nedojde tedy k uzavření náplavek, jak se někteří provozovatelé snaží prezentovat,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že projekt nelze posunout, protože na podzim jsou na místě naplánované další rozsáhlé opravy.

V rámci první fáze revitalizace dojde především na přestavbu kobek, které jsou uvnitř nábřežních zdí. Z nich chce město vytvořit nové kavárny, galerie a toalety a samotné nábřeží pak doplní novým mobiliářem. Rekonstrukce navíc bude probíhat i u Hořejšího a Dvořákova nábřeží, celkem tak revitalizace břehu Vltavy vyjde na 225 milionů korun.

O výstavě Auta na náplavce čtěte zde >>>