Praha: naděje na řádný rozpočet žije, podporu slíbili komunisti a piráti

Marta Semelová

Marta Semelová Zdroj: CTK

Slib, že Praha vstoupí do nového roku s řádně schváleným plánem hospodaření, který obyvatelům dala dnes už rozpadlá metropolitní vláda, bude možná dodržen. Rozpočet na příští rok připravily společně ANO, ČSSD a Trojkoalice. Posledně jmenovaný slepenec lidovců, zelených a starostů se však po rozchodu s bývalými spoluvládci důležitý dokument zdráhal bezvýhradně podpořit. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tak musela začít hledat podporu u jiných partají.

„Aktuálně hledáme ad hoc koalici, která by se oprostila od mocenských zájmů a rozpočet schválila pro dobro města a městských částí,“ oznámila. Stoprocentní podporu jí včera přislíbili komunisté a za splnění určitých podmínek i Česká pirátská strana. Původně negativní postoj přehodnotila Trojkoalice. Rada města má o rozpočtu jednat v nočních hodinách.

Návrh pětapadesátimiliardového plánu na metropolitní rozpočet musí nejprve schválit rada, poté by se mělo rozpočtem v prosinci zabývat celé zastupitelstvo. Opoziční strany TOP 09 a občanští demokraté odmítli dát své garance. Takový požadavek označily za vydírání a diktaturu.

Situace kolem schvalování rozpočtového návrhu se zkomplikovala v úterý. Kvůli postoji Trojkoalice, která domlouvá budoucí spojenectví s občanskými demokraty a TOP 09, primátorka spolu se sociálními demokraty oznámila, že magistrát zahájí přípravu rozpočtového provizoria.

„Nemůžeme si dovolit předložit návrh rozpočtu bez jasně deklarované podpory. Hrozilo by, že množství pozměňovacích návrhů udělá z návrhu, na kterém pracovala řada odborníků několik měsíců, jen cáry několika papírů, které budou špatné jak pro městské části, tak pro Prahu jako celek,“ prohlásila Krnáčová.

Panovaly především obavy, že občanští demokraté se pomocí pozměňovacích návrhů pokusí pro městské části, ve kterých drží radnice, „ukousnout“ větší finanční částky, než obsahuje návrh rozpočtu. Proto už v úterý magistrát pro jistotu zahájil přípravu městského rozpočtového provizoria.

Už nebude líp. Teď má být hůř, říká Andrej Babiš