Praha od základu změní podobu MHD, už od září

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Cestující, kteří se důkladně nepřipraví na změny pražské MHD, může v září čekat šok. Městští radní totiž i přes výtky odborníků schválili kompletní přebudování dopravního systému. Návrh počítá se zavedením páteřní sítě autobusových a tramvajových linek a omezením jejich souběhů.

Se změnami nesouhlasí ani odborníci z ČVUT ani městské části. „Cestování Prahou bude srozumitelnější a spoje pružnější. Až opadnou porodní bolesti, lidé, co do Prahy dojíždějí za prací, změny určitě ocení,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek.

Čtěte také:

Martin Dvořák: Na podzim čeká pražskou MHD bankrot

Praha hledá dodavatele opencard, vypsala zakázku za 4,8 milionu

Současný systém hromadné dopravy vychází podle Noska ze stavu v 80. letech, život v metropoli se však od té doby zásadně změnil a dopravu je nutné přizpůsobit potřebám dnešních cestujících.

Nově bude jezdit pět páteřních tramvajových linek s intervalem ve špičce čtyři minuty a 38 metrobusových linek s intervalem ve špičce šest až osm minut.

Systém zároveň zavádí nová přímá spojení, která zatím vůbec neexistovala. Odborníci však oponují, že k tomu nemá Praha vhodné podmínky, například dostatek preferenčních pruhů a semaforů. Linky kvůli tomu budou nabírat zpoždění, to však Nosek odmítá.

Změny podle něj přinesou i příjemný vedlejší efekt, úspory v řádu stovek milionů ročně. „Půjde o 300 až 400 milionů korun,“ uvedl Nosek. Kampaň, která by měla cestující se změnami seznámit, začne až v posledních dvou srpnových týdnech, město k tomu chce využít například reklamní plochy.