Praha plánuje rozšíření Vltavy, má zabránit povodním

Takto v současnosti vypadá soutok Vltavy a Berounky.

Takto v současnosti vypadá soutok Vltavy a Berounky. Zdroj: Pierre Bourdis

Vltavské nábřeží v pražských Modřanech.
Mapa změny územního plánu
Situace na Modřanském jezu 3. června při vzedmuté hladině Vltavy.
Situace na Modřanském jezu 3. června při vzedmuté hladině Vltavy.
Soutok Vltavy a Berounky
10
Fotogalerie

Povodí Vltavy plánuje společně s pražským magistrátem rozšířit Vltavu u Velké Chuchle. Opatření by mělo pomoci v případě povodní.

Záměr rozšíření koryta řeky Vltavy se týká přibližně kilometrového úseku za jezem a zdymadlem v Modřanech. Zde se na úrovni dostihového závodiště ve Velké Chuchli Vltava značně zužuje, její šířka je v těchto místech 71 až 79 metrů. Podle radní Jany Plamínkové, která má na starosti infrastrukturu a životní prostředí, zde pak při vysokém průtoku dochází k zvýšení hladiny řeky a jejímu rozlití do okolí.

V současnosti se v daném místě na obou stranách Vltavy nacházejí cyklostezky. Zatímco na pravém břehu je trasa v těsné blízkosti řeky, na levém břehu cyklostezku od řeky odděluje přibližně 50 metrů široký pás travního porostu. Ten patří celý státnímu podniku Povodí Vltavy.

„Změna územního plánu by rovněž umožnila provést určité úpravy břehu do podoby přírodě blízké a zlepšit tak možnosti rekreačního využití lokality,“ dodal pro deník E15 tiskový mluvčí povodí Vltavy Hugo Roldán.

Součástí plánované rekonstrukce celého území má být také přeložení koridoru vysokotlakého plynovodu. Podle radní Plamínkové by k změně územního plánu mělo dojít už letos na podzim. Cena celkové investice zatím není známá, podle dostupných informací však bude nadlimitní – přesáhne tak částku 142,7 milionu korun.

Mapa změny územního plánu

Mapa změny územního plánuMapa změny územního plánu|REPRO: MHMP

Pražský magistrát v poslední době investoval finance také do opravy protipovodňových zábran, posledním rekonstruovaným úsekem má být oblast kolem Kampy. Výzkumný ústav vodohospodářský také v současnosti řeší také protipovodňovou ochranu pražské ZOO tak, aby v případě zvýšení hladiny nedošlo ke zhoršení situace ve vnitřní Praze.

Dalším opatřením proti velké vodě, které magistrát ve Velké Chuchli plánuje, je zvýšení propustnosti koryta Vrutice, posílení kapacity přelivu se má dočkat zase přehrada v Hostivaři. Netechnickými projekty má být vybudování poldrů na Rokytce u Koloděj nebo revitalizace Lipanského potoka. K její realizaci však nedošlo z důvodu nesouhlasu ze strany místních obyvatel.