Praha plánuje vyrovnaný rozpočet, městské části ale přijdou o peníze

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Pražští radní schválili první návrh rozpočtu na rok 2014. Má být vyrovnaný s příjmy a výdaji 44,2 miliardy korun. Běžné výdaje činí zhruba 34,8 miliardy korun a na investice půjde 9,4 miliardy. Letos město očekávaná příjmy 39,9 miliardy korun. Méně peněz v příštím roce mají dostat městské části, celkem jim město rozdělí 3,2 miliardy korun, v letošním rozpočtu to je 3,3 miliardy.

Potvrdil to Jiří Wolf z magistrátní kanceláře komunikace. Konečný návrh musí ještě radní upřesnit a předložit ke schválení zastupitelstvu. Podle návrhu by Praha měla proti letošnímu roku snížit mandatorní výdaje zhruba o 200 milionů korun na 34,8 miliardy.

„Považoval jsem za důležité představit kolegům příjmové možnosti metropole, které v době nepříznivého ekonomického vývoje v celém evropském regionu nedávají naději na výrazné meziroční zlepšení rozpočtové situace. Členové rady se tak musí pokusit veškeré své požadavky sladit s rámcem daňových příjmů tak, aby nedošlo k zadlužení města či výraznému omezení jeho investiční aktivity,“ uvedl náměstek primátora Jiří Vávra.

Město si na investice vyčlenilo 9,4 miliardy korun. Kam peníze investuje, zatím není jasné, bude záležet na rozhodnutí radních a následně zastupitelstva při schvalování rozpočtu. Zřejmě však město bude investovat stejně jako letos do tunelu Blanka a dostavby metra A.

Celková výše příjmů, výdajů i investic se pravděpodobně ještě změní, nyní totiž jde pouze o „úřednický“ návrh. Radní hlavního města se chystají na výjezdní zasedání, kde se budou rozpočtem zabývat.