Praha srdce Evropy. Metropole se připravuje na české předsednictví Radě EU

Rudolfinum,

Rudolfinum, Zdroj: Aconcagua, wikimedia

Do dne, kdy Česká republika převezme předsednictví v Radě EU a Praha se na druhou polovinu roku 2022 stane symbolicky hlavním městem Evropy, zbývá už jen pár dnů. A v těchto dnech, od 24. června do 1. července se uskuteční komponovaný multižánrový happening, který bude o tom, že Evropská unie nejsou jen instituce, že Evropské instituce jsou především lidé.

Akci nazvanou „Praha, srdce Evropy“, kterou připravil pražský magistrát ve spolupráci s partnery, zahájí 24. června otevření infocentra v prostoru před Rudolfinem, kde se uskuteční besedy a rozhovory s osobnostmi, které mají co říct k našemu členství v EU. O kulturní program se postarají vystoupení hudebníků a pražská divadla – mimo jiné Studio Damúza, Divadlo Spejbla a Hurvínka či Divadlo Minor. Poznávací, výtvarné i zábavné aktivity s tématem EU, nabídnou pražské Domy dětí a mládeže. Při této příležitosti také odstartuje zábavně-naučná hra s prvky příběhu a otázkami, které se týkají zajímavých lokalit Prahy, bližší informace na www.vyletiste.cz. Program u Rudolfina doplní unikátní performance akrobatky, kterou za doprovodu hudby – Ódy na radost – vynese do vzduchu heliový balon.¨Na sobotu 25. června jsou připraveny komentované prohlídky Rudolfina.

Širší centrum Prahy oživí taneční choreografie a průvody. Ve dnech 24., 25. a 30. června a 1. července to bude hudebně-taneční Evropský průvod s vlajkami členských zemí EU a Prahy. Projde po trase vedoucí z Hradčanského náměstí přes Karlův most a Mariánské náměstí na Staroměstské náměstí. V pátek 24. a v sobotu 25. června večer vyjde z Mariánského náměstí průvod svítících loutek The Visitors, které symbolizují obyvatele vodního světa, a budou odkazovat na ekologické a zodpovědné chování v EU. Potkáte je na Staroměstském náměstí a na Kampě, odkud se vrátí na Mariánské náměstí. Na Mariánském i na Staroměstském náměstí se objeví 30. června a 1. července „Výprava za lvím srdcem“, kterou tvoří monumentální loutka lva a „létající“ sokoli, která reprezentovala zemi na světové výstavě EXPO v Dubaji.