Praha už není v exekuci kvůli sporu s EMS ohledně opencard, rozhodl soud

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Praha už není v exekuci kvůli sporu s firmou eMoneyServices (EMS) ohledně problematického projektu opencard. Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu rozhodnutí o exekuci pozastavil. Vedení města už dřív pochybení ve vztahu k EMS odmítlo. Primátorka na začátku týdne představila náhradu opencard - kartu Lítačka.

„Nečekali jsme ani nic jiného,“ komentovala rozhodnutí soudu Krnáčová. „EMS totiž zatajila před soudem pár důležitých faktů. Například, že nařízení předběžného opatření již bylo, byť nepravomocně, zrušeno. Je to jen další obstrukce ze strany firmy, která s městem vede několik soudních sporů,“ doplnila.

EMS ústy mluvčího Martina Opatrného takovou interpretaci odmítá. „Exekuční titul vedený proti Praze je nadále platný, exekuce se nezrušila, jen se pozastavila její účinnost,“ uvedl. Definitivně prý musí rozhodnout vrchní soud.

Pražský městský soud na konci loňského roku předběžným opařením rozhodl o tom, že Praha musí společnosti EMS umožnit kontrolu systému opencard. Exekutorské rozhodnutí bylo vydáno v lednu. Šlo o nemajetkovou exekuci, hlavní město nemělo obstavený majetek.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Vydávání karet proto v uplynulých měsících opakovaně zkolabovalo. I kvůli tomu se vedení města vloni rozhodlo pro částečný návrat k papírovým kuponům. A nyní chystá projekt Lítačka. EMS po magistrátu žádá přes 600 milionů korun. O 140 milionů se soudí. Praha ale podle primátorky platit nehodlá.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí. Skutečných uživatelů je ale méně. Karta měla mít celou řadu funkcí a držitelům měla zajišťovat slevy na vstupném. Funguje ale především jako elektronická tramvajenka či průkaz do městské knihovny.

Pavel Páral: Jak pražská Opencard dolítala