Praha vezme PVK vodní zdroje, firma přesto městu nabízí peníze na čistírnu

Nešťastné smlouvy. Hlavní výhradou Bruselu vůči ústřední čistírně v Praze, ale i dalším téměř třiceti čističkám jsou příliš dlouhé provozovatelské smlouvy

Nešťastné smlouvy. Hlavní výhradou Bruselu vůči ústřední čistírně v Praze, ale i dalším téměř třiceti čističkám jsou příliš dlouhé provozovatelské smlouvy Zdroj: ctk

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) i nadále nabízejí hlavnímu městu spolufinancování modernizace Ústřední čistírny odpadních vod Praha (ÚČOV), a to i přesto, že chce metropole společnosti utáhnout kohoutek zisků z vodních zdrojů Káraný a Želivka.

Miliony z vodohospodářského systému mají od příštího roku téct přímo do městské kasy. „Předvolební politické akce TOP 09 nemají vliv na naši dlouhodobou strategii a naše stanoviska a návrhy, které se týkají ÚČOV, nadále platí,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí PVK Marcela Dvořáková. Rozhodnutí města provozovat úpravny Želivka a Káraný bude PVK dle Dvořákové respektovat.

Metropole stále nemá vyřešené, z čeho zaplatí nákladnou modernizaci čistírny odpadních vod. A spolufinancování ze strany PVK bylo podle dřívějších vyjádření primátora Bohuslava Svobody ve hře. „Je jednou ze zvažovaných variant,“ uvedl již dříve.

Nyní nechce magistrát situaci příliš komentovat. „Ke kontaktům s PVK ohledně financování čistírny se nemůžeme vyjadřovat, není vhodné veřejně komentovat jakákoli případná obchodní jednání,“ zaznělo z tiskového oddělení úřadu.

Evropská unieEvropská unie | ctk

Otazník visí nad financováním od chvíle, kdy Evropská komise odmítla Praze poslat dotaci kvůli dlouhodobé smlouvě města s francouzskou Veolií, mateřskou společností PVK, o zajištění vodárenských služeb pro město.

Finální rozhodnutí, z čeho město rekonstrukci zaplatí, mělo padnout po prázdninách, ale komise, která varianty financování a podobu modernizace projednává, se po létě stále ještě nesešla.

:

„Odpověď na otázku, kdy dojde k ukončení jednání a vynesení verdiktu k financování čistírny, by byla v tuto chvíli pouze spekulativní. Stejně tak se město nepřiklání k žádné variantě, možnosti řešení zůstávají otevřené a zatím nebyly v radě projednány,“ sdělil serveru E15.cz magistrát.

Město zvažovalo podle předchozích vyjádření také půjčku od některé z bankovních institucí, podle informací E15.cz ale zatím se žádnou ještě nezačalo o možnostech úvěru vyjednávat.