Praha vypracuje studii na zklidnění dopravy na Újezdě v Praze 1

Policii podle svědků vstoupil do cesty starší muž.

Policii podle svědků vstoupil do cesty starší muž. Zdroj: Blesk - Pavel Schuster

Praha si nechá vypracovat zadání studie na zklidnění dopravy v oblasti Újezdu v Praze 1. ČTK to zjistila z materiálu, který mají v úterý projednat pražští radní. Dokument má vymezit území, které změny dopravy zasáhnou, a stanovit harmonogram prací. Změny na Újezdě požaduje radnice Prahy 1, která chce například omezit vjezd aut do Karmelitské ulice. Zadání studie vypracuje Institut plánování a rozvoje (IPR) do letošního 22. listopadu. Na vypracování samotné studie bude vyhlášeno výběrové řízení.

Důvodem projektu je několik plánovaných změn v této lokalitě, které je třeba koordinovat. Těmi jsou například zklidnění dopravy v křižovatce Vítězné ulice a Újezdu, rekonstrukce mostu Legií a oprava tramvajové tratě spojená s výstavbou bezbariérových zastávek.

"Tranzitní automobilová doprava, a z toho vyplývající komplikace v místech křížení s tramvajovou tratí, způsobuje neúměrnou zátěž, která omezuje pěší prostupnosti a provoz veřejné dopravy," píše se v dokumentu.

Kdy přesně budou samotné úpravy hotovy, není jasné. Bude záležet na harmonogramu, který IPR v rámci tvorby zadání studie do listopadu vypracuje a předloží vedení města.

Zástupci Prahy 1 již loni v červenci uvedli, že chtějí mimo jiné omezit vjezd do Karmelitské ulice ve směru k Malostranskému náměstí, kam by kromě MHD mohli vjet pouze rezidenti a dopravní obsluha. Řidiči přijíždějící od Smíchova by museli zahnout do Vítězné ulice.

V rámci změn, které avizovala radnice, by měla být upravena Vítězná ulice v úseku od křižovatky se Zborovskou včetně křižovatky na Újezdě. Mají být rozšířeny chodníky a vzniknout parkovací místa. Zákaz vjezdu na Újezd by platil pro auta přijíždějící od mostu Legií. Ta by musela zahnout do Zborovské. Na rohu Vítězné a Zborovské by byl ve směru od mostu Legií umístěn semafor, který by umožňoval průjezd tramvajím.