Praha vytvoří v Troji rekreační zónu, vykoupí zde pozemek

Praha Troja

Praha Troja Zdroj: Praha Troja

Hlavní město vykoupí pozemek v Troji u Trojského jezu nedaleko vodáckého kanálu. Za parcely s budovou zaplatí soukromému vlastníkovi asi 20 milionů korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Pozemek plánuje město revitalizovat a vytvořit tam oddychovou a rekreační zónu, vznikne také zázemí pro sportovce včetně nového vodního kanálu. Kdy práce začnou, není jasné.

Území, které chce Praha od soukromníka koupit, má zhruba 11 hektarů a rozkládá se nedaleko současného kanálu pro vodní slalomáře. Pozemek je součástí území, které chce Praha zpřístupnit veřejnosti. „V současné době je ale rozbito oplocenými pozemky ve vlastnictví soukromých vlastníků a jeho estetický stav není vyhovující a není ani adekvátní množství návštěvníků, kteří využívají stávající sportovní zázemí,“ píše se v materiálu.

Prostor mezi valem a řekou bude v budoucnu určen pro rekreaci i sport. Budou na něm nejen tzv. pobytové plochy, ale rovněž víceúčelové plochy pro outdoorové aktivity jako lanové centrum, hřiště pro děti nebo venkovní posilovna a hřiště pro míčové sporty. Záměrem města je vybudovat také amfiteátr s letním kinem.

Čtěte také:

Schváleno. Praha bude mít novou čistírnu v Tróji. Stavbu chystala 15 let

Povodně v Praze? Show pro Pražany a turisty

Kromě pozemků, které musí vykoupit, potřebuje Praha získat ještě další parcely ve vlastnictví Státního pozemkového úřadu. Město již požádalo úřad o bezplatný převod pozemků. „Převáděné pozemky se nacházejí v lokalitě výstavby nové vodácké slalomové dráhy, vytvářející umělé říční rameno, která je taktéž součástí revitalizovaného území,“ píše se v materiálu.

Slalomová dráha bude 12 metrů široká a 270 metrů dlouhá s převýšením tři metry. Tribuna bude mít kapacitu 1500 diváků a město předpokládá, že se tu budou konat závody mistrovství světa či světového poháru.