Praha zřejmě získá z evropských fondů dalších 11 miliard

Praha - ilustrační foto

Praha - ilustrační foto Zdroj: ctk

Do Prahy by mohlo do roku 2020 z evropských peněz přijít až 4,6 miliardy korun. Peníze by město mohlo získat v rámci Integrované strategie pro integrované teritoriální investice (ITI). Příslušný materiál by měl projednat příští týden magistrátní výbor pro dopravu. Program se týká tzv. Pražské metropolitní oblasti, která kromě hlavního města zahrnuje část Středočeského kraje. Praha získá z unie kromě zmíněné částky ještě další peníze, do roku 2020 to dohromady bude 11 miliard korun.

„Přidělené dotační prostředky budou využity na financování tematických oblastí - doprava, protipovodňová opatření a regionální školství, zacílených převážně v území Středočeského kraje s pozitivním dopadem na Prahu,“ píše se v dokumentu.

Systém ITI umožňuje spojovat dohromady finance přidělované z několika dotačních programů a tzv. prioritních os jednoho nebo více operačních programů, a to na financování významných projektů. Řídit ITI by měl podle materiálu Institut plánování a rozvoje.

Praha získala z evropských fondů v uplynulých zhruba devíti letech asi 11 miliard korun, z nichž podpořila 1200 projektů. Za peníze například opravila tramvajové tratě či parky a financovala sociální programy.

Praha dostávala od roku 2007 do 2013 peníze prostřednictvím dvou operačních programů, finance z nich dočerpávala i po roce 2013. Do roku 2020 by měla celkem získat, včetně peněz v rámci ITI, dalších 11 miliard.

Zchudlé pražské Palermo