Prahu asi povede Krnáčová, s týmem nováčků za zády

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Prahu by po osmi mužských primátorech mohla poprvé vést žena. Adriana Krnáčová, někdejší šéfka Transparency International a nyní lídryně vítězného hnutí ANO. To v Praze získalo díky 22 procentům hlasů 17 mandátů, a odstavilo tak TOP 09 v čele s primátorem Tomášem Hudečkem.

Už po prvních povolebních hodinách je podle zdroje blízkého jednání téměř jisté, že vedení Prahy se ujme sestava kopírující vládní koalici – tedy ANO se sociálními demokraty a lidovci (ti jsou v Praze v Trojkoalici se zelenými a hnutím Starostové a nezávislí). Tato tři uskupení ovšem mají celkem 33 hlasů, tedy vratkou většinu. Krnáčová tedy proto od včerejška usilovně jedná s Piráty, kteří v pražském zastupitelství získali čtyři mandáty. Za jejich podporu by jim byla dokonce podle zdroje deníku E15 ochotna popustit i jedno místo ve dvanáctičlenné radě města. O spojenectví s Piráty ovšem vehementně usiluje také TOP 09.

O konkrétních jménech se podle Krnáčové zatím nejedná. „Budu ráda, když na konci týdne budu moci sdělit výsledek jednání,“ řekla na tiskové konferenci.

Krnáčová má za sebou nezkušený tým

Primátorský řetěz, který si nejspíš zavěsí na krk, čtyřiapadesátileté protřelé lobbistce Krnáčové zajistil lídr hnutí ANO. V Praze, stejně tak jako v jiných městech a obcích voliči hlasovali spíš pro Babiše než pro kandidáty hnutí. V hlavním městě je to markantní: za Krnáčovou stojí politicky zcela nezkušený tým, a i když jsou mnozí lidé přesvědčení, že je to výhoda, mýlí se.

Ostatně ani Krnáčová původně nechtěla být jedničkou kandidátky. Svoji první povolební řeč začala: „Chtěla bych se poděkovat…“ Rychle se opravila a hezky česky pravila děkuji voličům. Možná kouzlo nechtěného, možná ale promluvilo podvědomí Bratislavanky, možná by se opravdu raději poděkovala.

Nové složení pražského magistrátuNové složení pražského magistrátu|E15

A protože to nepůjde, bude spoléhat na Babiše a nejspíš také na šéfku pražské organizace Radmilu Kleslovou. Ta za ni už před volbami hasila malér, když Krnáčová nebyla schopná prezentovat program hnutí.

Pár mandátů navíc by se hodilo

Ochutnávku toho, jak to může v Praze vypadat, předvedli babišovci rovněž na už zmíněné sobotní tiskové konferenci. Lídr hnutí vystoupil s prohlášením, že ANO v žádném případě nebude spolupracovat s TOP 09, a Krnáčová, která před volbami podobná jednání nevylučovala, přispěchala s ujištěním, že smýšlí naprosto stejně jako předseda hnutí.

A lobbistka Krnáčová? Ona osobně tomu říká bohaté zkušenosti manažerky v soukromém sektoru a raději zdůrazňuje, že šest let byla ředitelkou Transparency International. Jsou to ale zkušenosti, které by se jí mohly hodit minimálně teď, kdy vyjednává složení magistrátní koalice. Pro pohodlné vládnutí by se ANO, ČSSD a trojkoalici – dohromady 33 hlasů, takových pět hlasů odjinud čili mandátů navíc určitě hodilo.

Vítězové komunálních voleb v městských částech PrahyVítězové komunálních voleb v městských částech Prahy|E15

Petr Just: Babiš se raduje ve městech, TOP 09 potvrdila závislost na STAN