Pražský Cyber Knife už má střechu nad hlavou

Zdroj: Ústřední vojenská nemocnice

Hrubá stavba nového pavilonu Ústřední vojenské nemocnice, jenž bude sloužit oddělení radioterapie, byla dokončena. Při stavbě bylo nutné použít speciální těžký beton. V červnu příštího roku bude zázemí pro moderní léčbu nádorových onemocnění hotovo. 

V areálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze vyrůstá nový pavilon oddělení radioterapie. Budovu, v níž bude umístěn moderní přístroj pro cílenou léčbu nádorových onemocnění mozku a míchy, tzv. CyberKnife, staví společnost STRABAG. Stavební tým zahájil práce v červnu letošního roku a v listopadu byla dokončena hrubá stavba.

STRABAG

Pavilon nabídne nejen komfortní zázemí pro pacienty i zdravotnický personál, ale budova musí po stavební stránce splňovat také přísné technické parametry, zejména z hlediska ochrany před radiací. Radiochirurgický přístroj tak bude umístěn v podzemních kobkách, které jsou od sebe odděleny masivní železobetonovou konstrukcí. Obvodové stěny kobky mají tloušťku 155 cm a strop 105 cm.  

STRABAG

Potřebné radiační ochrany bude dosaženo především díky speciálnímu - „těžkému“ betonu, který byl na stavbě použit. Tento stínící beton disponuje objemovou hmotností minimálně 3 800 kg/m3, což je o 70 % více, než má běžně používaný beton. Na výrobu tohoto betonu musela společnost Frischbeton zajistit kamenivo ze zahraničí, protože vhodný zdroj se v České republice nenachází.  Při betonáži tímto typem speciálního betonu bylo během tří dnů betonáží dodáno na stavbu celkem 580 m3 betonu, a to za přísného měření objemové hmotnosti, konzistence a teploty. K měření objemové hmotnosti betonu byl na stavbě použit tzv. radiační hutnoměr vyvinutý ve Středisku radiační defektoskopie VUT v Brně.

Ústřední vojenská nemocnice

V současné době se dokončuje lehký obvodový plášť budovy, rastr sádrokartonových konstrukcí, realizují se vnitřní rozvody a probíhají přípravy na lití hrubých podlah, montáže zámečnických konstrukcí a také zateplení celého objektu. Stavba nového pavilonu bude dokončena v červnu příštího roku.