Pražský dopravní podnik má nového šéfa, povede ho Křístek

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Představenstvo pražského dopravního podniku si zvolilo nového generálního ředitele. Podle informací serveru E15.cz dalo na doporučení dozorčí rady a dnes ráno vybralo bývalého manažera společnosti T-Mobile Milana Křístka.

Křístka dozorčí rada podniku doporučila na špičku vedení už ve středu. Do konkurzu na místo generálního ředitele městské společnosti se původně přihlásilo 51 zájemců, ve finálním kole o post bojovali vedle Křístka například také exministr dopravy Radek Šmerda a šéf českobudějovického dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Nový generální ředitel po zvolení uvedl, že se chce zaměřit především na cestující, stabilizaci a konsolidaci dopravního podniku, vytvoření kvalitního managementu, financování podniku a rozvoj městské hromadné dopravy v Praze. Projekt metra D chce připravit alespoň do fáze územního rozhodnutí. 

„Byl jsem celý život ve styku se zákazníky, to je jedna ze silných stránek, které jsem prezentoval,“ poznamenal Křístek. „Vzhledem k tomu, že se za poslední rok vyměnili čtyři generální ředitelé, tak to stoprocentně musí mít vliv na fungování podniku a především na zaměstnance. Doufám, že moje životnost nebude tak krátká jako u minulých ředitelů,“ dodal. 
    
Na dotaz, zda chce řešit nevýhodné a problematické smlouvy z minulosti, odvětil, že se s nimi musí teprve seznámit. Počkat chce na výsledky forenzního auditu, který se v podniku dělá. Neřekl, zda bude chtít obměnit management a přivést si do podniku vlastní tým. 
    
K účasti ve výběrovém řízení Křístka podle něho vedla „výzva, změna oboru a snaha něco změnit“. „Motivace není finanční. Myslím, že je na čase udělat z dopravního podniku normální fungující podnik. A to je to, co mě láká,“ doplnil nový ředitel. 

Křístek vystudoval ČVUT, pracoval například pro IBM a Český Telecom. Ve společnosti T-Mobile působil od roku 2001, od listopadu 2010 byl šéfem útvaru prodeje firemním zákazníkům a prodeje služeb s přidanou hodnotou.

Podnik přebere od bývalé ekonomické šéfky Magdaleny Češkové, která byla dočasně pověřena řízením po odvolání bývalého ředitele podniku Vladimíra Liche. Lich musel nedobrovolně odstoupit na doporučení politiků v dozorčí radě společnosti krátce poté, co inicioval podání trestních oznámení kvůli údajně nevýhodným kontraktům dopravního podniku.

:

Rada svůj krok zdůvodňovala manažerskými pochybeními ohledně vypisování veřejných zakázek, Vladimír Lich, který byl do čela podniku jmenován na začátku roku bez výběrového řízení, ale výtky odmítl.