Předsednictvo VV čeká zítra diskuse o Bátorovi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Mlejnkova Alexandra

Vedení nejmenší vládní strany Věci veřejné (VV) čeká zítra diskuse o tom, proč její ministr školství Josef Dobeš zaměstnává jako personálního šéfa kontroverzního národovce Ladislava Bátoru. Podle dostupných informací zvažují někteří členové předsednictva strany, že budou prosazovat, aby Dobeš skoncoval s podporou Bátory.

Kvůli Bátorovým urážkám na adresu předsedy koaliční TOP 09 Karla Schwarzenberga nyní odmítají na jednání vlády chodit ministři této strany. I její vedení se v úterý schází.“Je pravděpodobné, že se budeme zabývat i touto kauzou,“ řekla první místopředsedkyně VV a vicepremiérka Karolína Peake.

TOP 09 pod taktovkou prvního místopředsedy a ministra financí Miroslava Kalouska opustila minulý týden jednání vlády a žádá po Dobešovi, aby se Bátory zbavil. I premiér Petr Nečas (ODS) dal najevo, že on by Bátoru propustil. Podle TOP je takové chování jako Bátorovo u státního úředníka nepřijatelné. Dobeš se za svého podřízeného omluvil, personální kroky ale neudělal.

Bátora, předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T., v minulých týdnech ostře kritizoval například amerického velvyslance v Praze za jeho podporu pražského pochodu homosexuálů. Jeho oponentům ale vadí i Bátorova minulost spojená s uskupeními české krajní pravice.

„Myslím, že na to téma zazní doporučení nebo apel na pana ministra Dobeše. Postoj 'nemluvit mu do chodu ministerstva' zůstane asi konstantní,“ sdělil místopředseda VV Tomáš Jarolím. On sám si prý nedovede představit, že by Dobešovi do personálního obsazení ministerstva mluvil.Bátorovým dalším osudem na ministerstvu školství se budou zabývat i poslanci VV. Jejich klub se sejde v sobotu a v neděli na výjezdním zasedání v Hradci Králové.

Schwarzenberg: Můžeme i opustit vládu

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg připustil, že kvůli „kauze Bátora“ by mohla jeho strana z vlády i odejít. „Ano, a nevylučuji, že to takhle dopadne,“ uvedl v rozhovoru pro časopis Týden.
Dobeš zatím Bátoru, kterého se ve sporech kolem jeho osoby zastávají lidé z okolí prezidenta Václava Klause, odvolat odmítá. Zdroj z vedení VV dnes anonymně potvrdil pravdivost spekulací, že za postojem ministra je snaha přinejmenším části vedení strany udržet si dobré vztahy s prezidentskou kanceláří.

„To je účelem této akce pana ministra Kalouska, nějak nás rozeštvat s Hradem,“ míní významný představitel VV. Na postoji strany se tak podle něj do určité míry v úterý projeví i vzdor vůči vlivnému politikovi TOP 09. Na druhou stranu si však vedení VV podle tohoto zdroje uvědomuje, že kauza Bátora začíná stranu poškozovat.

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta, který se podle tajně pořízené nahrávky v minulosti chlubil svým nadstandardním vztahem s prezidentem Klausem, minulý týden postoj Dobeše hájil s tím, že TOP 09 a Kalousek se snaží zbrzdit projednávání daňové reformy, jejíž součástí má být například zrušení daňových výjimek. Podle informací ČTK mělo být projednávání příslušné novely i tématem úterního jednání Bezpečnostní rady státu. Ministr financí dnes řekl, že se ale z jednání omluvil.