Předvolební klipy – od amatérismu k urážkám

Předvolební kampaň

Předvolební kampaň Zdroj: TOP 09

Od ryzího amatérismu až po relativně slušně zvládnuté filmové kousky, od propagace programu až po urážky druhých. Česká televize dnes začala vysílat předvolební spoty vyrobené na zakázku politických stran, kterým ze zákona musí věnovat 14 hodin vysílání. Některé strany spoty kvůli finanční náročnosti či z jiných důvodů nedodaly vůbec.

Z filmového hlediska by alespoň trochu obstály klipy stran SPOZ, ANO, lidovců či TOP 09, která ve spotu využívá estetiku filmů s agentem Jamesem Bondem. Ostatně klip KDU-ČSL natočil režisér Filip Renč, který tak rozšířil sbírku svých předvolebních klipů, neboť v minulosti natočil spoty i pro ODS ve volbách v roce 2006 a Miloše Zemana pro letošní prezidentskou volbu.

Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové tak i přes spory o autorství opět připomněla předvolební hymnu se sloganem „metelesku blesku“, proti jehož využití zatím marně protestuje režisér a autor Zdeněk Svěrák. Strana soukromníků zase dala svému spotu podobu komentáře k přímému přenosu sportovního utkání.

Tomio Okamura se pro změnu snažil během půlminuty trvajícího spotu hnutí Úsvit přímé demokracie co nejrychleji vyjmenovat co nejvíce bodů jejich programu, někdy až na hranici srozumitelnosti; nezapomněl ale připomenout několika tóny i své japonské kořeny.

Dělnická strana sociální spravedlnosti zase vyhrožuje tím, že chce odstranit nejen dosavadní „zkorumpovanou“ vládu, ale rovnou celý režim. Asi nejvíce kontroverzní tak je téměř tradičně aktivista a předlistopadový disident Petr Cibulka a jeho Pravý blok, který dokázal do spotu alespoň obrazově propašovat i vulgární spojení „se…e na vás“ myšlený jako vzkaz dosavadních vládnoucích politiků voličům.

Podívejte se na volební spoty:

ČSSD

Svobodní

Piráti

TOP 09

Hlavu vzhůru

KDU-ČSL

SPOZ

ANO 2011

Úsvit přímé demokracie

Vylosovaná čísla kandidujících stran a hnutí
1. ČSSD
2. Svobodní
3. Piráti
4. TOP 09
5. Hlavu vzhůru
6. ODS
7. Romská demokratická strana
8. Klub angažovaných nestraníků
9. Změna
10. Strana soukromníků ČR
11. KDU-ČSL
12. Volte Pravý blok
13. Suverenita - SZR
14. Aktiv nez. občanů
15. SPOZ
16. Občané 2011
17. Úsvit přímé demokracie
18. DSSS
19. Československá strana socialistická
20. ANO 2011
21. KSČM
22. LEV21 - Národní socialisté
23. Strana zelených
24. Koruna česká

Mirek Topolánek: Stabilitě země by prospělo jasné vítězství ČSSD

Pavel Otto: Politika po česku

GLOSA: „Bobohymna“ aneb Proč zpívající politici místo hlasů sklízí smích