Předzásobení cigaretami i odpočty DPH srazily přebytek rozpočtu

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Státní rozpočet skončil v únoru s přebytkem 22,6 miliardy korun, což je o 27,5 miliardy méně než ve stejný měsíc loni. Proti lednu kladné saldo kleslo o šest miliard. Za meziročním poklesem stojí předzásobení tabákovými výrobky, zadržené odpočty DPH i loňský výnos z aukce kmitočtů LTE, oznámilo ministerstvo financí. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška výsledky hospodaření státu za letošní dva měsíce vypadají rozporuplně.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně klesly o 26,2 miliardy na 205,4 miliardy korun a výdaje se snížily o 1,2 miliardy na 182,8 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 100 miliard.

Největší pokles na příjmové straně vykázalo inkaso spotřební daně z tabákových výrobků, které se snížilo o 16,6 miliardy Kč. Důvodem je vysoké předzásobení tabákovými výrobky v souvislosti se zvýšením sazeb od loňského roku. O 9,7 miliardy na 36,9 miliardy Kč klesl výběr DPH kvůli zadrženým odpočtům daně v loňském roce. Ty finanční správa loni postupně vyplácela a proto se jejich vliv bude během letoška ztrácet.

„Výrazné snížení ve výběru nepřímých daní vyplývá z větší části z loňské vysoké základny, ovšem ani srovnání s jinými roky nevyznívá pro letošek příznivě,“ okomentoval Pavel Sobíšek. Podle něj však z prvních dvou měsíců nelze dělat velké závěry. „Pro vyjasnění obrázku budeme muset počkat nejméně do konce března,“ dodal Sobíšek.

Hospodaření státu v milionech korun
leden-únor2011 2012 2013 2014 2015
saldo-22 823 -16 558 5582 50 071 22 625

Z nedaňových příjmů se na únorových číslech negativně projevil loňský jednorázový příjem 8,5 miliardy Kč z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE.

Ve výdajích tvořila největší položku výplata sociálních dávek. Proti loňsku bylo vyplaceno o 1,9 miliardy korun více, tedy celkově 77,1 miliardy Kč. Na tomto růstu se podílí nejvíce růst výdajů na důchody o 1,6 miliardy korun.

Výjimečný rok

Podle Lukáše Kovandy z finanční skupiny Roklen by únorová čísla neměla zavdávat příčinu ke znepokojení, protože jsou výrazně ovlivněna jednorázovými vlivy.

„Pohled na data za uplynulá léta, konkrétně na léta od roku 2005, napovídá, že loňský rok byl poměrně výjimečný. Saldo státního rozpočtu loni vykázalo kladné hodnoty v pěti ze šesti měsíců loňského prvního pololetí a do záporného pásma se trvale dostalo až v posledních pěti měsících roku. To je úkaz v poslední době zcela ojedinělý,“ podotkl.