Přehledně: kdo je kdo v kauze údajného únosu Babišova syna

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: CTK

Pavel Nevtípil
Dita Protopopová
Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího
Dita Protopopová
Andrej Babiš mladší
9
Fotogalerie

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší pro server Seznam Zprávy uvedl, že ho zaměstnanec Agrofertu Petr Protopopov proti jeho vůli odvezl na poloostrov Krym, aby zabránil jeho vypovídání v kauze Čapí hnízdo. Čtěte, kdo jsou aktéři údajného únosu a koho se kauza dotýká.

Andrej Babiš mladší

Babišův pětatřicetiletý syn aktuálně žije se svou matkou ve Švýcarsku. Jinak se o něm ale moc neví. Ještě před dvěma lety se měl živit jako civilní pilot s licencí na Boeing 737. Bulvární deník Aha! psal v září 2016 o tom, že si Babiš mladší koupil nemovitost v hodnotě několika milionů korun a byl vyhozen ze společnosti Travel Service, pro níž měl pracovat.  

Premiérova současná manželka Monika Babišová před dvěma lety řekla pro web iDNES, že se „s Andrejovým synem vídají hlavně na různých oslavách. Jako pilot má málo času.“

Jak šel čas s Čapím hnízdem?Jak šel čas s Čapím hnízdem?|E15

O svém synovi moc nemluví ani sám Andrej Babiš. Jedna z mála zmínek se dá najít v rozhovoru z roku 2011. “Pan (Josef) Stehlík z ODS z Asociace soukromých zemědělců spekuloval, že to dám ruskému nebo čínskému kapitálu. Nepochopil, jak jsem myslel to, když jsem řekl, že Agrofert není rodinná firma. Já jsem pouze řekl, že v Agrofertu zatím žádné moje dítě nepracuje. Můj starší syn je pilot a o Agrofert prostě nemá zájem,“ řekl Babiš pro server Aktuálně.

Už v červnu psal magazín Neovlivní o tom, že se Babiš mladší prostřednictvím mailu pokusil kontaktovat policii s tím, že ho někdo unesl. Babišův syn v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo dosud nebyl vyslýchán.

Premiér Andrej Babiš v minulosti přitom uváděl, že farmu Čapí hnízdo v období 2008-2013  vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho manželky Moniky Babišové Martin Herodes. 

Dita Protopopová

Lékařka Dita Protopopová psala před dvěma lety zprávu k psychickému stavu premiérova syna Andreje Babiše mladšího. V loňských volbách do Poslanecké sněmovny kandidovala jako 18. za pražskou organizaci hnutí ANO. Letos v říjnu vedla stejné hnutí v komunálních volbách na Praze 8, kde nakonec získalo 8 mandátů. Protopopová v úterý rezignovala na své místo v zastupitelstvu. 

V letech 2016 a 2017 pracovala bez nároku na odměnu jako Babišova poradkyně, když byl tehdy ještě ministr financí. V roce 2016 podle Seznam Zpráv také jezdila závody v dresu Agrofert cyklo týmu.

Její manžel Petr Protopopov, který měl Babišova syna unést na ukrajinský poloostrov Krym, je podle reportáže Seznam Zpráv zaměstnancem Agrofertu od doby, kdy psala Protopopová posudek na premiérova syna.

Dita Protopopová působí na malý úvazek v Ústavu duševního zdraví v Klecanech. Vedení ústavu plánuje prověření informací ohledně napojení doktorky na kauzu Čapí hnízdo. Do ukončení vyšetřování se k dané věci nebude vyjadřovat.

Adriana Bobeková

Kvůli špatnému duševnímu zdraví se odmítala účastnit vyšetřování i premiérova dcera Adriana. To ale nezabránilo tomu, aby ji vyšetřovatelé v červnu vyslechli. V letech 2008-2010 byla předsedkyní dozorčí rady Farmy Čapí hnízdo. Vyšetřovatel Pavel Nevtípil si nechal na oba sourozence vypracovat zprávu o jejich duševním stavu.

Beata Adamovičová

Příliš se toho neví ani o Babišově první ženě Beatě Adamovičové, která podle reportáže Seznam Zpráv sdílí byt se synem ve Švýcarsku. Ve své knize Babiš: příběhy oligarchy ji krátce popisuje novinář Tomáš Pergler. „Pro jeho osobní život bylo gymnázium neméně důležité i kvůli prvnímu setkání s budoucí manželkou. Pohledná bruneta Beata Adamovičová, později uváděná jako Beatrice, byla v třídním seznamu hned před ním. Románek se ale rozvinul až později, když už studovali každý jinde. Andreje přijali na Vysokou školu ekonomickou, ona si vybrala medicínu,“ píše Pergler.

Vyšetřovatelé kauzy Čapí hnízdo

Jaroslav Šaroch

Dozorující státní zástupce má podle serveru Neovlivní pověst pečlivého a důkladného vyšetřovatele. Letos v květnu ukončil v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo trestní stíhání Jaroslava Faltýnka a tří dalších lidí. U dalších sedmi lidí včetně Andreje Babiše ale vyšetřování pokračuje. Toto rozhodnutí posílilo podle serveru Neovlivní pozici vyšetřovatele Pavla Nevtípila, kterého Babiš často obviňuje ze spolupráce s jeho nepřáteli.

Pavel Nevtípil

Pavel Nevtípil má pověst nedostupného člověka, který vyšetřování kauzy navenek vůbec nekomentuje. Kritizován je hlavně v souvislosti s kauzou papíren Neograph, v níž figuroval podnikatel Vladimír Sitta mladší a lidé kolem lobbisty Ivo Rittiga. Soud nepravomocně odsoudil syna a otce Sittovi za vytunelování vlastní firmy, ale odvolací soud případ vrátil a zkritizoval postup Nevtípila i dozorující státní zástupkyně Dagmar Máchové.

V souvislosti s touto kauzou Nevtípila často kritizoval právě i Andrej Babiš. „Dostal to na starost ten ‚správný policajt‘, Pavel Nevtípil, který figuroval v kauze, kdy kmotři ukradli Vladimíru Sittovi firmu Neograph,“ uvedl premiér.

„Věřil jsem, že vše bude obratem vysvětleno a stíhání bude zastaveno. Už první setkání s vyšetřovatelem ve mně ale vyvolalo pochybnosti,“ řekl Sitta o setkání s Nevtípilem v říjnu pro Lidové noviny.

Nevtípil bývá kritizován i za to, že blízce spolupracoval se žalobkyní Dagmar Máchovou, která figurovala v kauze Beretta týkající se vynášení informací z policejních spisů. Podle týdeníku Respekt byl vyšetřován i Nevtípilův nadřízený Pavel Klučka. Ten měl podle webu iRozhlasu figurovat i v kauze odposlechů zavedených v kancelářích hospodářské kriminálky.