Přeji, aby oheň dobré vůle dobře chytil, popřál Schwarzenberg občanům

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přednesl 5. ledna v pražském Obecním domě svůj tříkrálový projev.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přednesl 5. ledna v pražském Obecním domě svůj tříkrálový projev. Zdroj: ctk

K větší odpovědnosti ve svém tříkrálovém projevu vyzval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Lidé by se podle něj měli vrátit ke zdravému úsudku a domýšlet důsledky svých činů. Podle Schwarzenberga je společnost plná nejistot a nezájmu a často si neváží toho, kam se Česká republika od roku 1989 posunula.

I když mají lidé mnoho důvodů pro kritiku, měli by podle Schwarzenberga umět ocenit i pozitiva posledních 20 let, mezi které řadí například úspěchy ve vědě a výzkumu, rozvoj podnikání či zlepšení životního prostředí.

„Hlavně máme svobodu,“ řekl Schwarzenberg. O svobodu musí podle šéfa opoziční strany bojovat i současná generace. Podle Schwarzenberga se loni stalo několik politický událostí, kdy jednotlivci i skupiny „ve výkladu využití našeho právního státu došli až na samou hranici oprávnění, pokud ji nepřekročili“. Konkrétně žádnou událost neuvedl, mohl tak narážet na policejní zásah na úřadu vlády či některé kroky prezidenta Zemana, s nimiž TOP 09 nesouhlasí.

Varující podle Schwarzenberga je také to, že náznaky nedemokratického jednání společnost nepobouřily a ani ji příliš nezajímaly.

„Musíme se vrátit ke zdravému úsudku, naučit znova uvažovat, domýšlet, co se stane za rok, když dnes uděláme to či ono, znovu nalézt schopnost mezi sebou mluvit, a to i s lidmi opačného názoru a i o vážných věcech,“ tvrdí Schwarzenberg. Připomněl také slova prvního prezidenta České republiky Václava Havla, podle kterého je záchrana lidského světa v lidském srdci, rozmyslu, pokoře a odpovědnosti. „Přeji vám, aby oheň dobré vůle dobře chytil,“ řekl Schwarzenberg.

O uplynulých vánočních svátcích k lidem promluvil také prezident Miloš Zeman, s nímž Schwarzenberg soupeřil v druhém kole přímé volby prezidenta, na Nový rok prostřednictvím televizního rozhovoru i Zemanův předchůdce Václav Klaus.