Překvapení se nekonalo, vláda ustála hlasování o nedůvěře

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) během jednání Poslanecké sněmovny před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) během jednání Poslanecké sněmovny před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě Zdroj: ctk

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přežil první pokus opozice o ukončení jeho vlády. Pro návrh hlasovalo 47 poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu. Ke svržení vlády by bylo nutných o 54 hlasů víc. Opozice během jednání před hlasováním zdůrazňovala, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) opakovaně zneužívá politickou moc ve prospěch své společnosti Agrofert.

Vládu podpořilo 105 poslanců a 32 se hlasování zdrželo. Předcházela mu více než sedmihodinová debata. Komunisté i další poslanci se hlasování v souladu s dřívějšími prohlášeními zdrželi. Nepřítomných bylo 16 poslanců, z nichž devět bylo ze schůze omluveno.

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě podnítily frakce TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Při hlasováním o něm hnutí ANO minulý týden navzdory svým dřívějším prohlášením nepodpořilo ukončení této podpory. Opozice tvrdí, že prospěch z ní má Agrofert.

Glosa Martina Čabana:

Předseda ODS Petr Fiala míní, že Babiš by měl opustit rezort financí a stát se ministrem kultury, zahraniční nebo práce a sociálních věci. Tím by se vyhl hrozbě střetu zájmů. Podobně jako Fiala mluvil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Všude, kde na sebe narazí zájem veřejných rozpočtů a Agrofertu, zájem Agrofertu bude mít vždy přednost,“ řekl.

Že vláda hlasování o nedůvěře přečká, připouštěli předem i iniciátoři schůze. Aby kabinet důvěru ztratil, muselo by pro opoziční návrh zvednout ruku nejméně 101 z 200 poslanců. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale má v dolní komoře poměrně pohodlnou většinu 111 hlasů.