Prezidenti: Dopravní spojení mezi ČR a Rakouskem není dostačující

Prezident Miloš Zeman se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem

Prezident Miloš Zeman se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem Zdroj: CTK

Současné dopravní spojení mezi Českou republikou a Rakouskem je podle prezidentů obou zemí Miloše Zemana a Heinze Fischera nedostačující. Platí to podle nich především pro úseky mezi Vídní a Prahou a mezi Lincem a Českými Budějovice. Státníci se o tom dnes bavili na setkání v Českém Krumlově. Kromě toho probírali také problematiku jaderné elektrárny Temelín nebo případné rozšíření zemí visegrádské skupiny o Rakousko.

„Není možné, aby železniční spojení mezi Vídní a Prahou trvalo dvojnásobně dlouhou dobu než spojení mezi Vídní a Salcburkem. To se musí měnit,“ uvedl Fischer. Cestující z Vídně do Salcburku stráví ve vlaku necelé 2,5 hodiny, trať měří 315 kilometrů. Trať mezi Vídní a Prahou měří 415 kilometrů, rychlík ji absolvuje za 4,5 hodiny. Vlak přes ČR ale nejede nejkratší cestou přes Vysočinu, mezinárodní rychlostní koridor vede přes Pardubice a Brno.

„Dobudování hlavních dálničních tahů i zrychlení železničního spojení je pro ministerstvo dopravy důležité a samozřejmě s ním počítá ve všech svých koncepcích,“ řekl ČTK mluvčí úřadu Tomáš Neřold. Výstavbu ale limitují faktory, které není v moci ministerstva ovlivnit. Především jde o nedořešení územních plánů krajů a obcí a problematická majetková vypořádání s některými vlastníky pozemků, dodal mluvčí.

Podle Zemana se na horší infrastruktuře mohl projevit i fakt, že obě strany mezi sebou delší dobu na oficiální mezinárodní úrovni nejednaly. „Heinz Fischer projevil lítost nad tím, že ministři dopravy obou zemí se za poslední čtyři roky nesešli. A i to je možná důsledek toho, že neexistuje efektivní dálniční spojení mezi Vídní a Prahou nebo Lincem a Českými Budějovicemi,“ uvedl český prezident.

Zeman: Rakouští investoři u nás nacházejí živnou půdu

Český prezident rovněž ocenil investice, které z rakouské strany do tuzemska putují. „Chtěl bych poděkovat za to, že rakouští investoři u nás nacházejí dobrou živnou půdu. Věřím, že tento příliv ještě zesílí,“ řekl Zeman. Rakousko je podle Fischera po Německu a Nizozemsku třetím největším zahraničním investorem v Česku.

Zeman jako český prezident byl v Rakousku v dubnu. Šlo o jeho druhou zahraniční cestu po nástupu do funkce. S Fischerem se tehdy shodli, že je třeba dbát na bezpečnost jaderné energetiky.

Čeští a rakouští prezidenti se setkávají často. Fischer byl na oficiální návštěvě Prahy v roce 2009, Zemanův předchůdce Václav Klaus byl v Rakousku pracovně naposledy loni.

Česko-rakouské politické vztahy byly v minulosti napjaté právě kvůli rozdílným názorům na Jadernou elektrárnu Temelín a poválečné události; v posledních letech se ale atmosféra mezi Prahou a Vídní výrazně zlepšila. Česko a Rakousko jsou významní obchodní a investiční partneři.